U trendu

Dalijeva sofa u obliku usana nastala na poleđini koverte

LONDON – Jedan od najpoznatijih komada nameštaja na svetu, sofa u obliku usana Mej Vest, Salvadora Dalija, nastao je najpre kao skica na poleđini jedne koverte, otkrilo je istraživanje jedne seoske kuće u Saseksu, u Engleskoj.

Skica je otkrivena u Vest Dinu, u blizini bivšeg doma Dalijevog prijatelja, britankskog pesnika Edvarda Džejmsa, a stručnjaci kažu da skica otkriva u kojoj je meri Džejms bio uključen u stvaranje sofe iz 1930-ih, pored telefona sa jastogom koji je takođe rezultat njihove saradnje, jednog od simbola nadrealističkog pokreta, piše Gardijan.

Skica je pronađena u toku priprema za digitalizaciju Džejmsove arhive od 2.300 predmeta, koje uključuju mučan niz prepiski, prvih izdanja i skica od mnogih umetničkih velikana 20. veka koji su povezani sa Džejmsom.

Jedan od njih je Dali, čija je dela Džejms finansirao u jednom trenutku tokom cele godine, kao i ostale nadrealističke umetnike uključujući slikara Renea Magrita, Marsela Dišana, Leonoru Karington, Žan Koktoa kao i Pabla Pikasa i pisce Oldusa Hakslija i Džona Betjemana.

Prema rečima Hjua Morisona, upravnika zbirki u Vest Dinu, sofa usana Mej Vest bila je Džejmsova ideja 1936. godine, koja je trebao da njegovom domu u Londonu pruži nadrealistički enterijer.

„Ova ideja je izazvala Dalijevu maštu, i njih dvojica su počeli da raspravljaju o tome, hraneći idejama jedan drugog“, rekao je Morison.

Dali je skicirao projekat koji je opisao kao „lice Mej Vest“ kao ideju za nadrealistički stan u čast filmske zvezde, a Džejms je u jednom trenutku sugerisao da bi Mejine usne mogle biti inspiracija za sofu, objasnio je Morison.

Prema rečima Kristofera Vilka, iz vodećeg svetskog muzeja umetnosti i dizajna (V&A) u kom se nalazi jedna od pet poznatih verzija sofe, skica iz Vest Dina odnosi se na prvu verziju sofe koja se proizvela.

Vilk kaže da priča o sofi u obliku usana postavlja zanimljiva pitanja o autorstvu umetničkih dela.

„Skica koverte i prepiske pomažu u objašnjavanju Džejmsove uloge u stvaranju ovih sofa, i sasvim je jasno da je, iako je originalni koncept bio Dalijev, veliki deo zahtevnog posla u stvaranju komada pripadao je Džejmsu“, rekao je on.

Kauč u oblku usana je postigao svoj ikonski status 1960-ih kada je počeo da se smatra pop kulturom. Kopije su pravljene širom sveta, a poznate ličnosti uključujući pevačicu Kajli Minok, Bijonse i Kejti Peri fotografisane su kako poziraju na njima.

„To je taj čuveni komad. Bio je jedinstven i nije bilo ničeg sličnog. U doba Dalija i Džejmsa, Dalijeva otvorena seksualnost nije bila široko prihvatljiva, ali danas je to sasvim drugačije“, rekao je Vilk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar