Dani izraelskog filma od 20. septembra u Dvorani KCB-a

BEOGRAD – Dani izraelskog filma biće održani od 20. do 23. septembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

U godini kada se obeležava 70 godina postojanja države Izrael i kinematografije te zemlje, publiku očekuje sedam nagrađivanih i žanrovski različitih filmskih ostvarenja koja jedinstvenim stilom prikazuju multikulturalnost izraelskog društva, ističu iz KCB-a.

Festival 20. septembra otvara film „Izraelska ljubavna priča“ iz 2017. godine, istorijska drama u čijem centru je ljubavna priča koja se dešava tokom burnog perioda rađanja države Izrael.

Autor filma Dan Volman dolazi u Beograd i on će nakon projekcije, u razgovoru sa Miroljubom Stojanovićem, urednikom izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, govoriti o svom bogatom stvaralačkom opusu, značaju savremene izraelske kinematografije i odgovarati na pitanja publike.

Tokom festivala, publika će biti u prilici da upozna i oseti Izrael kroz psihološke i porodične drame, ljubavne i priče o odrastanju, kroz likove koji tragaju za srećom i identitetom u okviru različitih životnih, istorijskih i društvenih okolnosti.

Tako film „Spasavajući Netu“ poznatog reditelja Nira Bergmana govori o susretu četiri žene sa misterioznim strancem po imenu Neta koji ih navodi da preispitaju smisao svog životnog puta, u porodičnoj drami „Lične stvari“ glavni likovi rešavaju probleme koji ih tište u okviru specifičnog socio-političkog i kulturnog konteksta.

„Nedelja i jedan dan“ je tragikomedija u kojoj se roditelji suočavaju sa gubitkom sina, „Poslastičar“ je ljubavna drama interesantnog zapleta, „Skele“ su film o odrastanju i ličnim afinitetima naspram roditeljskih očekivanja, dok „Zaveštanje“ za temu ima holokaust i čoveka koji je spreman da zarad istine žrtvuje sve.

Ulaznica košta 300 dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.