U trendu

Dašić: Bitlsi su najuticajniji bend 20. veka

BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je muzičar Damjan Dašić koji je govorio o koncertu „The Beatles Symphony“ kog će njegov Bitls tribjut bend Bestbit održati večeras u Mts dvorani sa simfonijskim ansamblom povodom 60. godina prvog singla Bitlsa „Love Me Do“.

Dašić je podseti oda je tim singlom 1962. godine „počela diskografska karijera Bitlsa i verovatno najuticanijeg rokenrol bend 20. veka“, koji je do savršenstva definisao strukture pop pesme i izneo do krajnjih granica njenu lepotu.

Prema njegovim rečima, uticaji Bitlsa su bili raznovrsni, od džeza, vodvilja, kantrija do začetka teškog roka, a širina njihovog stvaralaštva je dala „smernice ostalim umetnicima da sloboda u izražavanju čini muziku interesantom“.

Dašić je dodao da su članovi Bestbita i kroz autorske projekte imali prilike da primene te postulate, i pokazalo se dragocenim iskustvo sviranja pesma Bitlsa, izučavanje njihovih aranžmana i strukture pesama.

Bestbit je nastupao širom Evrope, a Dašić je promeito da svugde „publika na sličan način reaguje, dok je u našoj zemlji najtopliji prijem na jugu, kao i u Grčkoj, odnosno „za mali procenat atmosfera je uzavrelija“.
Pre desetak godina Bestbit je učestvovao na izložbi „Joko Lenon Tito“ u okviru koje je pored umetničkih dela, crteža i grafika Bitlsa Džona Lenona i njegove supruge Joko Ono bila izložena njihova prepiska u kojoj su poslali na adrese 50 državnika žir sa idejom da ga zasade u svom vrtu i da nikne drvo mira.

„Negde je na Ušću zasađen sedamdesetih. (Josip Broz) Tito se tom pozivu odazvao i odgovori ona molbu“, rekao je Dašić.

Upitan da li je moguće da se fenomen kakav su bili Bitlsi ponovo u nekom obliku, Dašić je rekao da se svet značajno promenio za 60 godina .

Prema njegovim rečima, šezdesete godine su bile najuticajnije doba, a Bitlsi su se našli u trenutku jedinstvenog tehnološkog razvoja kada je način komuniciranja eksplodirao, ali su zahvaljujući „na prvom mestu talentu uspeli da osvoje svet“.

„Danas je svetska pozornica na drugačijem mestu nego šezdesetih. Kroz pojavu digitalnih platformi promenio se fokus publike. Na težak način će se ponoviti takva vrsta fenomena. Imaćemo neke druge fenomene. Proročanstvo Endija Vorhola da će svako biti poznat 15 minuta ostvarilo se u 21. veku“, naveo je Dašić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.