U trendu

Dea Džanković izvešće performans u galeriji Monolog

BEOGRAD – U sklopu izložbe „Suzovača“, interdisciplinarna umetnica Dea Džanković će izvesti perfomans pod nazivom „Sudbina“ na dan zatvaranja izložbe u petak 05. avgusta u galeriji Monolog u Cetinjskoj ulici u Beogradu, najavili su organizatori.

Umetnica će izvesti performans koji predstavlja čitanja kafanskog tarota koji je za potrebe izložbe Suzovača osmislila i dizajnirala kao jedan od izloženih radova, a koji je izazvao veliko interesovanje.

Svako od posetilaca će imati priliku da sedne sa umetnicom u galerijskom prostoru i da postavi jedno pitanje na osnovu koga će dobiti jedinstveno čitanje kafanske tarot karte.
Rad „Sudbina“ je prva instalacija koju su posetioci i posetiteljke imali priliku da vide u galeriji Monolog tokom trajanja izložbe Suzovača.

Rad se odnosi na špil od 22 tarot karte koji je napravljen u odnosu na Veliku arkanu tarota.

Svaka karta tarot špila predstavlja junaka ili junakinju iz kafanskog života, a ekvivalenti sa Velikom arkanom tarota i pojedinačnim kartama i njihovim arhetipima su osmišljeni i dizajnirani u odnosu na njihove likove i dela, kao i odlomke tekstova najpoznatijih pesama.

Za potrebe zatvaranja izložbe i performansa, umetnica je napravila celokupni kafanski tarot špil od 78 karata, dizajnirajući i dodavši karte Male arkane, koje dalje uključuju još protagonista i protagonistkinja kafanskog života,kao i vizualne simbole kafane kao pandan klasičnom tarotu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar