U trendu

Dečji kulturni centar obeležio Evropski dan jezika u BG

BEOGRAD – Dečji kulturni centar Beograd danas je organizovao tročasovni program za decu i mlade na Trgu republike i time obeležio Evropski dan jezika, u okviru programa Međunarodni klub prijateljstva, koji se proslavlja od 2001. godine.

Projekat je održan pod pokroviteljstvom EUNIC Cluster, Saveta Evrope, EU info centra i Gradske uprave grada Beograda.

Međunarodni klub prijateljstva već više od dve decenije se slavi na inicijativu Saveta Evrope u saradnji sa Evropskom komisijom.

Program su otvorili razni inostrani zvaničnici kao Adrijan Fajks, predsednik EUNIC Cluster i direktor Austrijskog kulturnog foruma.

„Poštovane dame i gospodo, dragi nastavnici i deco, poštovane kolege, velika mi je čast što danas prisustvujem ovako važnom kulturnom događaju Srbije koji promoviše jezike i zadovoljstvo mi je što imam priliku da vam se obratim na Evropski dan jezika“, izjavio je Andrijan Fajks i objasnio da EUNIC Cluster objedinjuje 18 evropskih kulturnih Instituta i ambasada.

„Jezici nisu samo alati koji omogućavaju bolji izbor u karijeri, ili olakšica za putovanje u inostranstvo. Jezici otvaraju nove velike perspektive ne samo u svetu, već i na nas same. Na svakom jeziku se govori, ponaša i razmišlja drugačije“, istakao je Fajks, a onda se osvrnuo na važnu i aktuelnu temu. „Posebno mi je drago što će na ovom mestu biti predstavljen ukrajinski jezik kojim su pisali i pišu mnogi od najvećih pesnika i mislioca. To je jezik veoma blisko povezan sa srpskim jezikom, koji je posebno sada simbol slobode i kulture. Želim svima zabavan i edukativan Evropski dan jezika. Hvala vam“, zaključio je Adrijan Fajks.

Nataša Mihailović, novi sekretar za kulturu gradske uprave grada Beograda podsetila je na poznatu izreku da čovek vredi onoliko koliko jezika zna.

„Na današnji dan mi slavimo tu vrednost i znanje koje je sadržano u bogatstvu svakog pojedinačnog jezika, tradiciji, kulturi, mitovima i legendama koje su u njemu sačcuvani, ali i bogatstvu emocija, nada i želja, strahova, strepnji i iščekivanja koja su kroz vekove i milenijume bila poverena“, rekla je nova sekretarka za kulturu Beograda.

Ona je podsetila da je očuvanje raznolikosti jezika veliki zadatak svakog društva i države.

„Evropska kultura i tradicija ne postoje bez više od dve stotine jezika koji se govore u Evropi. Nestanak svakog od njih predstavlja nenadoknadiv gubitak našem razumevanju sveta u kojem živimo, kao i nestanak jedne od perspektiva života, vremena i prostora koje delimo. Potrebno je da budemo ponosni na ulogu koju imamo u očuvanju jezika, kultura i tradicija koju nam oni otključavaju i da u budućnosti posvetimo što više snage i resursa da očuvamo ovu riznicu znanja i raznolikosti. Danas više nego ikada potrebno je da se razumemo“, istakla je Nataša Mihailović, sekretar za kulturu grada Beograda.

Aleksandar Jović, pomoćnik ministra prosvete za međunarodnu saradnju i evrointegracije, izjavio je u svom govoru da je danas prisutan u ime prvog potpredsednika Vlade Srbije, ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića.

„Želimo da u ovom danu ponosno promovišemo srpski jezik i naše ćirilično pismo, ali i da učimo druge. Ovaj dan je veoma važan za promovisanje kulture i jezika. Želim svima vama uspešan i zabavan dan učenja novih jezika“, naglasio je Aleksandar Jović.

Onda se obratio Pol Prese, šef odeljenja za pres informacije Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji.

„Radujem se da vidim koliko ima dece i štandova danas na Trgu republike. Ovo dokazuje da svi mi cenimo različite jezike i ističemo moto Evropske unije – Ujedinjenje u različitosti. Danas imate prilike da slušate i pričate razne jezike. Hvala vam puno što ste došli, uživajte“, rekao je Pol Prese.

Na kraju se obratila Mona Algajt ispred Saveta Evrope, koja se zahvalila svim organizatorima događaja i istakla da danas svi zajedno slave jezike.

Algajt je podsetila da Savet Evrope ima 46 država članica, a Srbija je jedna od njih.
„Možete misliti koliko se divnih jezika govori u svim ovim zemljama. Zato je naša poruka danas svima – Učite nove jezike. Učite jer to razbija sve barijere, učite zato što ćete se tako približiti drugim ljudima, a i oni vama. I ne zaboravite, deco, koliko jezika znate, toliko vredite“, zaključila je Mona Algajt ispred Saveta Evrope.

Pesmom dece iz Hora DKCB i učenika iz Osnovne škole ,,Sveti Sava” iz Mladenovca hitovima domaće i strane muzike, počela je svečanost posvećena obeležavanju Evropskog dana jezika, koji se slavi u svim državama Evrope.
Najmlađi posetioci imaju priliku da se na štandovima ambasada i kulturnih centara upoznaju sa kulturama i jezicima različitih evropskih zemalja, i da učestvuju u nagradnom kvizu i provere svoje znanje.

Ovogodišnji učesnici svečanosti su ambasade Finske, Kraljevine Danske, Slovenije, Švedske, Rumunije, Portugala, Ukrajine, Belgije, Holandije, Italijanski institut za kulturu, Francuski institut, Institut Junus Emre, Gete institut, Austrijski institut, Fondacija Tempus, EU info centar, Savet Evrope i Dečji kulturni centar Beograd.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.