U trendu

Dejan Ilijić iz benda Eyot: Spremamo poseban koncert u DOB

BEOGRAD – Solistički koncert grupe Eyot, povodom 15 godina autentične umetničke karijere ovog jedinstvenog savremenog srpskog džez benda, biće održan 10. marta u Domu omladine Beograda, a lider benda, kompozitor i pijanista Dejan Ilijić kaže za Tanjug da publiku u DOB očekuje poseban nastup benda koji će svirati kompozicije koje dugo nisu bile deo koncertnog repertoara.

Eyot se u Dom omladine Beograda vraća nakon nešto više od godinu dana, tokom kojih je imao značajne koncerte i turneje u Rumuniji, Švajcarskoj i Severnoj Makedoniji, a Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije dodelilo im je „GODUM“ nagradu za najbolji džez sastav godine 2022.

Povodom obeležavanja 15 godina rada, bend je najavio „live“ album, na kojem će se naći snimci zabeleženi tokom njihove bogate karijere, dok će novi, šesti, studijski album, biti snimljen i obljavljen sledeće godine.

Ilijić napominje da vredno priznanje ne utiče na energiju i stvaralački ptices benda, ali itekako godi jer je došlo od kolega.

„Na neki način se osećamo prihvaćenim…Godi nam da kolege cene našu muziku“ rekao je Ilijić.

Za njega nema sumnje da je glavni kvalitet benda koji predvodi ideja da stvara i izvodi instrumentalnu muziku.

„Instrumentalna muzika nema granica. Imamo mogućnost da sviramo širom sveta. Nema ograničenja i nije važno odakle dolazimo.Od džez muzike je skoro nemoguće živeti u Srbiji, ali mi smo imali znanja i odlučnosti da probijemo granice. Verujem da bi se osećao klaustofobično kada bi razmišljao samo o nastupima u Srbiji“ kazao je Ilijić.

Poštovaocima benda koji nameravaju da dođu na koncert 10. marta u DOB Ilijić poručuje da ih očekuje poseban koncert benda Eyot.

„Slavimo 15 godina od osnivanja benda i na koncertu će biti ljudi koji su sa nama od samog početka. Imamo nameru da sviramo kompozicije koje nismo dugo svirali. Kada svirate džez onda je moguće da vam jedan trenutak na koncertu učuni poseban taj nastup“ kazao je Ilijić.

O budućnosti živog izvođenja džez muzike u sve agresivnijoj tehnološkoj revoluciji Ilijić kaže da će neki mladi muzičari naći način da svirajući džez razmenjuju energiju sa publikom sa pozornice.

„Imamo sjajne nove mlade generacije koje će uticati na opstanak džeza i u tehnološkoj revoluciji“ kazao je Ilijić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar