U trendu

Dejan Židan otvorio Dane slovenačkog filma u Kinoteci

BEOGRAD – Predsednik Skupštine Slovenije Dejan Židan otvorio je večeras u Jugoslovenskoj kinoteci „Dane slovenačkog filma“ ukazavši na prijateljstvo koje povezuje srpski i slovenački narod.

Četvrti „Dani slovenačkog filma“ počeli su prikazivanjem digitalizovane verzije prvog slovenačkog igranog filma „Na svojoj zemlji“ reditelja Franca Štiglica iz 1948. godine, koji je snimao Ivo Belec i kome je posvećena i izložba u Kinoteci, a nakon svečanog otvaranja prikazan je film „Cankar“ Amira Muratovića posvećen Ivanu Cankaru od čije smrti se danas navršava 100 godina.

Židan je istakao da je Cankar nedvosmisleno najveći slovenački pisac, ali je bio i političar čije ideje su i danas aktuelne, insistirajući pre svega na saradnji u politici i na tome da se voli svoj narod.

Predsednik Skupštine Slovenije je ukazao na značaj kulture i na potrebu da mali narodi poput slovenačkog koji broji svega dva miliona ljudi, čuvaju i neguju svoj jezik jer svake godine izumre više jezika.

Židan je konstatovao odličnu saradnju između Slovenije i Srbije na svim poljima, a posebno ga, kako je naveo, raduje dobra politička saradnja.

„Živimo u svetu u kome je malo prijatelja i utoliko je značajnije prijateljstvo srpskog i slovenačkog naroda“, istakao je Židan.

Pored delegacije Skupštine Slovenije, večerašnjem otvaranju „Dana slovenačkog filma“ prisustvovale su i glavna i odgovorna urednica Kulturno-umetničkog programa RTV SLovenija Živa Emeršič i direktorka Filmskog centra Slovenije Nataš Bučar, a prisutne su pozdravili urednica programa Kinoteke Slovenije Varja Močnik i umetnički direktor festivala Dragomir Zupanc.

Močnik je istakla da je film medij koji povezuje različite kulture i najširu publiku i da je važno negovati filmsku baštinu, posebno naglasivši veliki doprinos koji je slovenačkom filmu dao snimatelj Ivan Ivo Belec (90).

Ispred sale u Kinoteci mogu se videti kadrovi iz filmova koje je Belec snimio, kao i scene sa snimanja, a izložbu je priredila Metka Dariš iz Kinoteke Slovenije.

Program „Dani slovenačkog filma“ obuhvata pet igranih, pet dugometražnih dokumentarnih i 13 kratkih dokumentarnih i igranih filmova.

Žanrovski i tematski odabrani naslovi su raznoliki – od preispitivanja mračne prošlosti u filmu „Rudar“ Hane Slak, preko mladalackog avanturizma u „Pođi sa mnom“ Igora Šterka, do bolnog suočavanja sa prolaznošću u „Buđenju“ Petera Bratuše.

Pored programa u Jugoslovenskoj kinoteci, koji će trajati do 14. decembra, slovenački filmovi će se prikazivati i u Niškom kulturnom centru (11-14. decembra), Kulturnom centru Vršca (11-13. decembra), Kulturnom centru Novi Sad (12-15. decembra) i dvorani „Apolo“ u Pančevu (14-18. decembra).

Uvodni program pod nazivom DSF+ prethodno je organizovan u Domu kulture Studentski grad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.