U trendu

Dejanu Ajdačiću nagrada festivala „Art Anima“

BEOGRAD – Dobitnik Nagrade za promociju fantastične književnosti 6. Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“ 2019. je prof. doktor Dejan Ajdačić, jedan od najuglednijih evropskih slavista.
Nakon Zorana Živkovića, Gorana Skrobonje, Žike Bogdanovića, Ilije Bakića i Save Damjanova, nagrada je otišla u ruke Ajdačića koji je rođen u Beogradu 1959. godine u porodici istaknutih naučnika Vladimira i Nadežde Ajdačić.

Diplomirao je, magistrirao i doktorirao filologiju u Beogradu. U 21. veku međunarodno su značajne, obimne i dobro dokumentovane njegove delatnosti kao slaviste, filologa, folkloriste, etnolingviste, teoretičara književnosti, prevodioca i urednika.

Ajdačić je urednik je ili kourednik petnaest međunarodnih akademskih zbornika o slovenskoj fantastici.

Predavao je o srpskoj fantastici u okviru lekcija o istoriji srpske književnosti na Filološkom fakultetu u Kijevu (2003-2018) i u ciklusu tribina Fantastica Slavica u Kijevu (2012-2013).

Autor je 14 autorskih predavanja o stranim piscima u ciklusu „Slovenska i srpska književna fantastika“ u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu (2019).
Prevodio je na srpski naučne studije o fantastici sa italijanskog, bugarskog, ruskog, ukrajinskog i poljskog, a fantastičku kraću prozu sa ukrajinskog jezika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.