U trendu

„Dekameron“ u Buhi

Premijera predstave „Dekameron“, nastale po motivima čuvenog dela Đovanija Bokača, izvedena je nedavno na večernjoj sceni pozorišta Boško Buha u režiji Ane Đorđević, koja potpisuje i dramatizaciju. Ovom predstavom započinje i novi pozorišni ciklus „play comedia del arte“, koji će ove godine obeležiti repertoarsku politiku pomenute pozorišne kuće. Pored „Dekamerona“, svoju premijeru očekuju gotovo zaboravljeni renesansni tekstovi „Mandragola“, „Sluga dvaju gospodara“ i „Mirandolina“. Da podsetimo, tokom prošle sezone ovo pozorište je imalo veliku gledanost sa serijalom „play Shakespeare“, tokom kojeg su na sceni prodefilovali mnogi mlađi i stariji poznati glumci.

S obzirom na obiman materijal koji nam je Bokačo ponudio, preambiciozno je bilo očekivati i verovati da je moguće dramatizovati sve teme iz njegovog dela. Zbog toga je iz obilja materijala rediteljka mudro izvukla jednu liniju koju smatra relevantnom za savremeno doba. Predstava je posvećena ljubavnom drhtaju prema ranjenom, karikiranom, nakaznom i pretužnom svetu. Ljubavni napor koji stalno nailazi na odbijanje, i samo na odbijanje, i uvek na odbijanje, ali napor koje ne prestaje i nikada ne može da prestane. To je prirodno stanje u kojem se nalaze svi likovi u predstavi, čime nam se daje do znanja da takvi ljudi oduvek postoje na svetu, i njima je rediteljka i posvetila svoju predstavu. Predstava Ane Đorđević postavlja i pitanje koliko smo se o takve ljude ogrešili…

U pročićšenoj scenografiji Vesne Štrbac i laganim kostimima koje je načinila Dragica Pavlović-Laušević, igraju Goran Jevtić, Radovan Vujović, Miloš Đorđević i dve mlade dame, Jana Milić i Bojana Tušup. Za čitav projekat koji je za ove sezonu pripremilo pozorište Boško Buha kao kompozitor originalne muzike potpisuje se Darko Rundek.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.