U trendu

Delegacija Skupstine APV na predstavi Kečkemet baleta u BL

BANJALUKA – Delegacija Skupštine AP Vojvodine prisustvovala je sinoć u Narodnom pozorištu u Banjaluci izvođenju baletske predstave „Obletanje“ u izvedbi Kečkemet siti baleta i Orkestra „Esencija“.

Izvođenje predstave „Obletanje“, kome su prisustvovali predsednik i potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i Aleksandra Maletić, organizovano je u saradnji Skupštine AP Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske, a uz podršku Srednjeevropske mreže za ekonomski razvoj CED, institucije pri Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske, saopšteno je iz pokrajinskog parlamenta.

Pre početka predstave, predsednik Pastor pozdravio je prisutne i istakao da ga raduje što je došlo do realizacije ovog događaja, kao i da momenat u kome se dešava ima simboličan značaj, jer je poslednji dan aktuelnog saziva Narodne skupštine Republike Srpske.

„Sutra se konstituiše novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske i u tom smislu ovo je obeležavanje našeg prijateljstva i saradnje. Ono što ćete danas videti je predstava koja govori o jednoj od najvrednijih ljudskih osobina. Obletanje je izraz koji se na mađarskom drugačije kaže i znači stanje ljudskog duha, a govori o tome da je čovek nepobediv, da nema teških perioda i momenata iz kojih se ne može ustati“, rekao je Pastor i dodao da sve to krasi Mađare i Srbe, čiji odnosi danas doživljavaju renesansu.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedel?ko Čubrilović zahvalio se prisutnima što su u velikom broju došli da isprate ovu nesvakidašnju predstavu i izrazio nadu da će viđeno dugo nositi u sebi.

On je zahvalio predsedniku Pastoru za dolazak ovog ansambla u Banjaluku, ali i za nesebičnu podršku koju godinama pruža Republici Srpskoj i njenim institucijama.

„Republika Srpska je mlada, demokratija je u njoj još mlađa i treba nam mnogo iskustva. Našli smo ga upravo kod ovih ljudi, gospodina Pastora i njegovih saradnika. Nadam se da će i novi saziv parlamenta, koji bi sutra trebao da bude konstituisan, nastaviti istim putem“, rekao je Čubrilović.

Umetnički direktor Kečkemet siti baleta Dora Barta rekla je novinarima da je predstava uspešan spoj tradicionalne mađarske muzike i savremenog plesa i baleta.

Ona je dodala da posebnu draž predstavi i ambijentu u kome se izvodi daju muzika uživo, te kvalitetni muzičari i plesači.

Direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić rekla je da je kuća koju vodi uviek otvorena za ovu vrstu saradnje.

„Ovakvi i slični događaji daju banjalučkoj publici mogućnost da se upoznaju sa projektima koji se realizuju u regionu. Zadovoljstvo mi je što je to večeras upravo balet“, rekla je Grbićeva, dodajući da je ova umetnička grupa, koja deluje u okviru Nacionalnog teatra u Kečkemetu, regionalno poznata.

Predstavi su prisustvovali i generalni sekretar Skupštine APV Nikola Banjac, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i direktor Fonda za izbegla, raselkjena lica i saradnju sa Srbima u regionu Aleksandar Đedovac, kao i brojne ličnosti iz javnog, političkog, kulturnog i društvenog života Banjaluke, Republike Srpske, te diplomatski predstavnici Srbije i Mađarske u BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar