U trendu

Dereta: „Izdaja Rite Hejvort“ Manuela Puiga

BEOGRAD – Izdavačka kuća „Dereta“ objavila je prvi roman Manuela Puiga „Izdaja Rite Hejvort“ iz 1968. godine koji predstavlja svojevrstan autobiografski osvrt na autorovo detinjstvo.

Glavni junak je petnaestogodišnji Toto iz provincijskog gradića gde se ne dešava mnogo toga zanimljivog.

Dečak svoju dosadu prekraćuje maštajući o životima zvezda iz holivudskih filmova, koje pasionirano gleda sa svojom majkom u bioskopu, i njihove sudbine često prepliće sa sudbinom lokalaca čije tajne veoma dobro poznaje.

Tako se pred čitaocem formira jedinstveni hibridni svet fikcionalnih filmskih junaka, slavnih holivudskih ličnosti i stvarnih ljudi iz Totovog okruženja.

Neobična struktura romana, koji je sa španskog prevela Bojana Kovačević Petrović, podrazumeva sveže i uzbudljive narativne postupke, poput promene pripovedačkih perspektiva, toka svesti, epistolarnih eksplikacija, unutrašnjih monologa (ali i dijaloga), telefonskih razgovora, pa čak i domaćih zadataka.

Mračan, originalan humor i česte reference na popularnu kulturu, naročito film, čine Puigov stil bravuroznim, a njegov opus jedinstvenim u postmodernoj književnosti druge polovine 20. veka, ističe izdavač.

Da je Puigovo delo jedno od najoriginalnijih u drugoj polovini 20. veka, smatra i slavni Mario Vargas Ljosa.

List „Library Journal“ piše da je Puig „briljantan argentinski pisac, na koga su u velikoj meri uticali Fokner i Džojs, obdaren impresivnim, originalnim talentom za komiku i da samo pisac izuzetne mašte može da stvara romane toka svesti“, a da je to u romanu „Izdaja Rite Hejvort“ urađeno gotovo savršeno“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar