U trendu

Dijana Milosević nominovana za američku pozorišnu nagradu

BEOGRAD – Dijana Milošević, direktorka DAH teatra i profesorka Instituta za umetničku igru iz Beograda, nominovana je među 27 žena iz celog sveta za američku nagradu “Gilder/Coigny International Award Program”.

Ova prestišna nagrada posvećena je najuticajnijim ženama pozorišne umetnosti u svetu, a nominacije se dodeljuju svake tri godine od strane udruženja “Liga profesionalnih žena u teatru” (LPTW), čije je sedište u Njujorku.

Značajno priznanje se dodeljuje vodećim svetskim umetnicama teatra zbog artističke izvrsnosti u angažmanu za društvene promene.

Onlajn prezentacija nominovanih umetnica, praćena serijom događaja koji će trajati nedelju dana, počinje 15. februara u 19 časova, što se može pratiti na YouTube kanalu ove organizacije.
Od nominovanih 27 rediteljki širom sveta, osim Srbije, umetnice dolaze iz sledećih zemalja: Engleska, Irska, Vels, Indija, Izrael, Mađarska, Republika Koreja, Grčka, Tanzanija, Kanada, Nemačka, Venecuela, Palestina, Rumunija, Liban, Tunis, Filipini, Ruanda i Kosovo.

DAH Teatar slavi 30 godina postojanja, osnovan je u Beogradu 1991. godine kao nezavisna, profesionalna, savremena pozorišna trupa i umetnički kolektiv, a koristeći tehnike savremenog teatra, stvara angažovanu umetnost sa namerom da utiče na pozitivan razvoj društva.
Produkcije ove nezavisne scene baziraju se na istraživačkim, plesnim, neverbalnim predstavama.
Polazeći od teme, radeći na raskrsnici između pozorišta, plesa i vizuelne umetnosti, DAH Teatar stvara projekte – performanse sa vizijom o kreiranju nenasilnog i tolerantnog društva.
Ustanova je istovremeno i Centar za pozorišna istraživanja koji stvara uslove za usavršavanje reditelja, glumaca i ostalih umetnika u svim pozorišnim oblastima.
Osnivač Dijana Milošević je nagrađivana pozorišna rediteljka, spisateljica i predavačica na mnogim svetskim univerzitetima.

Bila je umetnička direktorka raznih pozorišnih festivala, predsednica Asocijacije Nezavisnih Pozorišta, kao i predsednica uprave Bitef Teatra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar