Dimović o uspehu pesme BG sindikata „Sviće zora“

BEOGRAD – Nas tek čeka borba, neizvesnog ishoda, nema drugog izbora, u odbranu svetinja milom, silom primoran – reči su nove pesme grupe Beogradski sindikat pod nazivom „Sviće zora“ posvećene litijama protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, a koja je prema rečima frontmena Feđe Dimovića sada postala nezvanična himna.

Duge kolone za odbranu srpskih svetinja formiraju se dva puta nedeljno, a reperi, poznati po angažovanim tekstovima, ovoga puta pusmu su napisali, kako je za Tanjug objasnio Dimović, u znak zahvalnosti „braći i sestrama iz Crne Gore jer su pokazali „kako se ljubavlju i slogom brane vera, nasleđe i ljudsko dostojanstvo“.

Nastanku teksta „Sviće zora“ prethodio je, kako kaže, odlazak u Podgoricu i prisustvovanje Beogradskog sindikata liturgiji na Bogojavljenje, a nakon toga litiji koja je išla do Morače, gde se plivalo za Časni krst.

„Mi smo tu imali nastup uz blagoslov mitropolita Amfilohija i izveli smo pesmu „Dogodine u Prizrenu“. Taj događaj ostavio je na nas neverovatan utisak, te se „Sviće zora“ nekako sama napisala po povrtaku u Beograd“, prica Dimović.

Tekst je, dodaje, proistekao iz potrebe da daju mali doprinos „velikoj i iskrenoj borbi našeg naroda.“

Po objavljivanju pesme, uz koju su napisali da je nastala „sa željom da se u podvigu sjedinimo sa našim slavnim precima, a u okviru Nedelje o bludnom sinu, da se podsetimo da su pokajanje i praštanje jedini put ka zajedničkom spasenju“, stizalo im je mnoštvo poruka zahvalnosti.

„Te iskrene emocije koje su nam mnogi uzvratili ispunile su nam srce. Rekli su nam da je pesma puštana na litijama i da je ona postala nezvanična himna. To nam mnogo znači jer smo želeli da pružimo podršku kao grupa iz Beograda, ali i da pozovemo i ostale Beograđane da se priključe“, objašnjava Dimović i zaključuje da je njegov cilj da pokaže da muzika i umetnost ne postoje samo zbog zabave već da i dalje imaju moć da pokrenu i podrže prave vrednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.