U trendu

Direktorka „Akademske knjige“ na Sajmu knjiga u Pekingu

BEOGRAD – Direktorka i glavna urednica novosadske izdavačke kuće „Akademska knjiga“ Bora Babić i izvršna urednica Ana Kukolj prošle sedmice bile su počasni gosti Međunarodnog Sajma knjiga u Pekingu, gde je ovaj izdavač postao član Izdavačkog sektora Asocijacije Kina i CEEC (Kine i Centralnih i Istočnih zemalja Evrope).

Naime, „Akademska knjiga“ postala je članica navedene asocijacije na Sajmu knjiga u Frankfurtu u oktobru 2018. godine, a sada je na konferenciji u Pekingu njenim predstavnicama uručena pristupnica CEEC-u.
Na konferenciji se raspravljalo o saradnji zemalja članica CEEC-u internet izdavaštvu, prevođenju kineskih knjiga na evropske jezike i o inovacijama u izdavaštvu.
CEEC u sektoru izdavaštva ima po jednog izdavača iz 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine a konferencija je održana u okviru pekinškog sajma knjiga od 21. do 25. avgusta.
Kina i zemlje Centralne i Istocne Evrope (CEEC) sve intenbzivnije sarađuju i prošle godine je privredna razmena na svim poljima dostigla 82,23 milijarde dolara, što je za 21 odsto više nego prethodne godine, saopštilo je kinesko MInistarstvo trgovine.
Kineske kompanije su investirale u zemlje CEEC više od 10 milijardi dolara, a od njih su uvezle robe, ukljucujući plaćanje autorskih prava za strane knjige, u vrednosti od 1,5 milijardi dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.