U trendu

Disova nagrada pesniku Stevanu Toniću

BEOGRAD – Žiri za dodelu Disove nagrade jednoglasno je doneo odluku da tu nagradu za 2021. godinu dodeli savremenom srpskom pesniku Stevanu Tontiću.

U obrazloženju žirija koji su činili Saša Radojčić, Marko Avramović i Mihajlo Pantić, se između ostalog navodi da je Tonić „od prve objavljene knjige „Nauka o duši i druge vesele priče“ (1970) do za sada najnovije sa naslovom „Hristova luda“ (2017), sazdao bogat i razgranat pesnički opus.

Oni su naveli i da je njegov pesnički opus „uvek ostajao u znaku vrlo aktivnog odgovora kako modernoj srpskoj pesničkoj tradiciji u čijem nizu je Vladislav Petković Dis jedan od nezaobilaznih utemeljivača i orijentira, tako i gotovo svim, po pravilu teškim, neodgonetljivim pitanjima našeg doba, te posebno, disovski rečeno, iskušenjima „naših dana““.

Nagrađeni pisac je sastavio je antologije „Novije pjesništvo Bosne i Hercegovine“ (Sarajevo, 1990) i „Moderno srpsko pjesništvo – velika knjiga moderne srpske poezije od Kostića i Ilića do danas“ (Sarajevo, 1991).

Stevan Tontić prevodi sa nemačkog jezika.

Za prevod poezije Petera Huhela 2016. godine dobio je Nagradu „Miloš N. Đurić“, a na nemački jezik je, zajedno sa V. Kalinkeom, preveo „Liriku Itake“ Miloša Crnjanskog.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.