U trendu

Đoković: Novi insekt nazvan po meni!

BEOGRAD – Srpski teniser Novak Đoković objavio je danas na svom instagramu sliku nove vrste insekta pronađenog u Srbiji koji je dobio ime po njemu.

Đokovića je jutro na instagramu tagovao Nikola Vesović član tima stručnjaka zaslužnih za pronalazak novog insekta nazvanog Duvalius Đokovici, a teniser je to pozdravio sa oznakom za osmeh.

Naučni saradnik Biološkog fakulteta u Beogradu Vesović, profesor Biološkog fakulteta Ćurčić i entomolog Dragan Pavićević pronašli su
u podzemnoj jami kod sela Gornja Košlja kod Ljubovije, u Zapadnoj Srbiji, specijalizovanog podzemnog tvrdokrilca iz porodice trčuljaka, predatora koji se hrani sitnim beskičmenjacima.

Insekt pripada rodu Duvalius koji ima veći broj vrsta u Evropi i šire, a Vesović je rekao Tanjugu da je „specifičan pošto je zbog života u večitom mraku izgubio oči i zbog nedostatka svetlosti pigmentacija je prilično redukovana“.

„Predložio sam da vrstu nazovemo po Đokoviću. To je čovek koji je mnogo učinio za ovu zemlju. Osećamo potrebu na ovaj način, na koji mi možemo, da mu se odužimo“, rekao je Vesović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.