U trendu

Dodeljene nagrade na 25. Festivalu koreografskih minijatura

BEOGRAD – Festival koreografskih minijatura (FKM) u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije, održan je na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ove godine je FKM, 25. po redu, realizovan pod sloganom “RestART”, i finalno takmičarsko veče upriličeno je 23. decembra, kada su dodeljene nagrade za najbolje koreografije.

Prvu nagradu je osvojio koreograf Luka Ostrež iz Slovenije, u svom izvođenju, za delo “Doomsday” od 10 minuta.

Dora Sarikaya i Dora Šesto iz Hrvatske i Turske osvojile su Drugu nagradu za svoj projekat “Frontpage”.

Treću nagradu kao i Nagradu publike dobila je koreograf Katarina Ilijašević iz Srbije za 10-minutnu minijaturu “2Funny4” koju izvodi Jovana Grujić prema dramaturgiji Luke Jovanova.

Pored ta tri glavna festivalska priznanja koja podrazumevaju i novčanu nagradu, za najinventivnijeg umetnika tu je plaketa “Aleksandar Izrailovski” koju je osvojila srpska umetnica Mina Ćirić za delo “Ekologija odnosa” (7 minuta).

Nagrada žirija i kritike i istovremeno nagrada “Ohrabrenje” otišla je u ruke Marini Aranitović (Srbija) za projekat od 10 minuta – “Hibrid”.

Podrška domaćim autorima ogleda se upravo u nagradi “Ohrabrenje” koja podrazumeva promociju i produkcijsku podršku Udruženja baletskih umetnika Srbije za realizaciju celovečernje predstave nagrađenom koreografu.

Poslednje dve godine, zbog izuzetno nepovoljnih uslova za stvaralaštvo i izvođačke umetnosti, direkcija festivala uvela je finansijki stimulans za finaliste iz Srbije, kao vid podrške i dodatne motivacije.

Kako navode iz direkcije festivala, ovim 25. izdanjem je poslata umetnicima poruka da je neophodno stvarati, da su okolnosti u kojima su se svi zatekli poslednje dve godine zapravo “opomena na značaj i važnu ulogu umetnosti u našim životima”.

Festival koreografskih minijatura se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Sekretarijata za kulturu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.