U trendu

Dodeljene nagrade na 58. Oktobarskom salonu

BEOGRAD – Stručni žiri 58. Oktobarskog salona – Beogradskog bijenala dodelio je ovogodišnju Nagradu Oktobarskog salona Sonji Radaković, dok je dobitnik Nagrade Kulturnog centra Beograda slovenski umetnik Vuk Ćosić.

U žiriju koji je odlučivao o Nagradi Oktobarskog salona bili su likovni kritičar Žerom Sans, nezavisni kustos Tevž Logar i kustoskinja MSUB Mišel Blanuša, a iako sefokusirao na različite aspekte ovogodišnjeg Bijenala, žiri je „posebnu pažnju posvetio mladim i perspektivnim umetnicima, koji su pokazali ne samo autonomiju u svom umetničkom radu i konceptualnu zaokruženost već i želju i potrebu da se pozabave važnim estetičkim i društvenim pitanjima današnjice“ i u skladu s tim dodelio nagrade.

Po rečima organizatora manifestacije, pri donošenju odluke da nagradu dodeli mladoj umetnici Radaković, žiri se rukovodio željom da nagradi ne samo njeno umetničko delo, već i umetnički talenat i potencijal za još bolje umetničke radove i karijeru koja je pred njom.

„Sonja Radaković se u svom dosadašnjem radu fokusirala na različite savremene umetničke prakse: video, fotografiju i prvenstveno performans, što je i forma izloženog rada „Zauzeto“. Koristeći telo kao umetnički alat i umetnički medij u svojoj istraživačkoj i multimedijalnoj praksi, ova umetnica „secira“ krizu savremenog društva u kojem živimo, društveni moral, nametnute norme i društvenu osudu, kao i sveprisutnost tehnologije nadzora i kontradiktorne mehanizme kontrole“, navedeno je u obrazloženju žirija.

U delu izloženom na Oktobarskom salonu, Radaković koristi svoje i tuđe telo kao manipulativno oruđe, preuzima društveno poželjnu ulogu i ispituje svoj društveni i umetnički položaj na granici morala, ukusa i pristojnosti.

Radaković je vizuelna umetnica koja aktivno izlaže od 2007. godine – učestvovala je na nekoliko samostalnih i više grupnih izložbi i projekata u Srbiji i inostranstvu.

Diplomirala je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Na Oktobarskom salonu se od 2007. godine dodeljuje i Nagrada Kulturnog centra Beograda, koji je organizator ove manifestacije, a ona se sastoji od samostalne izložbe u galerijama ove institucije.

Ovogodišnji dobitnik ovog priznanja je Vuk Ćosiću za video-rad „Otpakivanje Dišanove kutije“ („Unboxing Dućamp’s Boite“).

Žiri u sastavu kustoskinje Likovne galerije KC Beograda Svetlane Petrović, programske urednice u KC Zorane Đaković-Minniti i saradnice KC na projektu „Vizuelna umetnost i mladi“ Tijane Savatić u svom obrazloženju ističe da se „Ćosićev rad izdvojio kvalitetom da na odmeren i promišljen način stavi u odnos lokalne i međunarodne kontekste, a potom i aktuelni trenutak sa istorijom avangardne umetnosti“.

„Njegova vrednost proizilazi iz činjenice da se prvenstveno obraća posetiocu izložbe koji je formiran i odrastao u Beogradu, a ne hipotetičkoj individui koja se često pretpostavlja u svetu umetnosti. U tom smislu, ovaj rad odlikuje punoznačna kontekstualna specifičnost, koja lokalnu sredinu, posredstvom ličnih impresija autora, postavlja u širu, globalnu perspektivu“, navodi žiri.

Ćosićev rad, realizovan u formi kućnog videa, predstavlja proces raspakivanja faksimila jedne od verzija Dišanovog rada „Kutija u koferu“ (La Boîte-en-valise“) – taj proces umetnik izvodi uz stalne komentare, koji predmet raspakivanja kontekstualizuju u okviru njegove lične biografije.

Ćosić je međunarodno poznat kao medijski aktivista, teoretičar i istoričar rane umetnosti na internetu, i jedan od prvih umetnika koji su vizuelne radove koristili koristeći ACSII kod („American Standard Code for Information Interćange“).

Jedan je od osnivača Ljudmile – digitalne medijske laboratorije u Ljubljani, koja je bila jedna od prvih institucija te vrste u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, i koja je služila kao resurs za nekoliko generacija umetnika koji su preispitivali digitalne medije i stvarali inovativna hardverska i softverska rešenja.

Izlagao je u okviru grupnih izložbi u Londonu, Parizu, Tokiju, Beču, Tel Avivu, Lincu, Mineapolisu i mnogim drugim mestima, a bio je i predstavnik Slovenije na Venecijanskom bijenalu 2001. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.