U trendu

Dodeljene nagrade Srpskog filmskog festivala u Čikagu u Filmskom centru Srbije

BEOGRAD – Dodela nagrada Srpskog filmskog festivala u Čikagu za 2019. i 2021. godinu održana je danas u prostorijama Filmskog centra Srbije u Beogradu, a laureati ovog priynanja su Tihomir Stanić, Nataša Ninković, Anita Mančić, Miloš Biković, Goran Bogdan i Anđelka Prpić, kao i reditelji Srdan Golubović i Goran Radovanović.

Direktor FCS, poznati režiser Gordan Matić kao domaćin dodele nagrada istakao je važnost festivala u Čikagu koji neguje srpsko filmsko stvaralaštvo, te napomenuo da je ta manifestacija postala i neprofitna organizacija, što otvara mogućnost dublje saradnje sa autorima odavde na više nivoa, kao i sa Filmskim centrom Srbije.

Na samoj dodeli, Slavica Petrović kao osnivač i direktor “Srpskog filmskog festivala” u Čikagu , uručila je prisutnima nagrade.

Glumac Tihomir Stanić je dobio nagrade za glavne uloge u dva filma Gorana Markovića – „Falsifikator“ (2013) i „Delirijum Tremens“ (2019), dok je Anđelka Prpić primila nagradu kao najbolja glumica u psihološkom trileru „Jedini izlaz“ (2021) Darka Nikolića.

Za najbolji film proglašena je socijalna drama prema istinitom događaju „Otac“ (2020), koji je već osvojio mnoge nagrade u svetu, i priznanja su dobili bračni par – Srdan Golubović (za režiju) i Jelena Mitrović (kao producent).

Podsetimo, osmo izdanje Srpskog filmskog festivala u Čikagu pod sloganom ,,Film je san, festival je magija”, održan je od 3. do 5. decembra 2021. u bioskopu “Pickwick Theatre” u mestu Park Ridž, predgrađe Čikaga.

Prikazani su filmovi ,,Južni vetar 2 – Ubrzanje” Miloša Avramovića, grčko-američki projekat ,,Božiji čovek” srpske rediteljke Jelene Popović, ,,Otac” Srdana Golubovića ,,Jedini izlaz” Darka Nikolića, ,,Pucnji u Marseju” Gordana Matića, dokumentarac o Zoranu Radmiloviću – ,,Glumčina”, ,,Makavejev – Proces u bioskopskoj sali” Gorana Radovanovića i rusko-srpski film ,,Hotel Beograd” koji je zatvorio festival.

Gosti festivala su bili Jelena Popović, srpska rediteljka iz Grčke i Gordan Matić, direktor FCS, ali i autor filma „Pucnji u Marseju“, koji je nagrađen za ovaj igrano-dokumentarni projekat.

Selektor festivala u Čikagu – Aleksandar Vlajković, jedan je od inicijatora pokretanja festivala pre 10 godina i napomenuo je da samo još dva festivala srpskog filma postoje u svetu, u Australiji i Kanadi, u gradu Vankuveru, dok i Čikago ima svoj veliki svetski filmski festival.

“Glavni cilj je da se na ovaj način predstavi domaće filmsko stvaralaštvo u Americi, ne samo srpskom narodu koji živi tamo, već svima, a poznato je da u Čikagu živi najviše Srba od svih mesta u SAD. Ovako može da se stvara osnova za saradnju i povezivanje oko snimanja novih projekata”, rekao je Vlajković i podsetio da je neko vreme bio generalni direktor sada već bivše producentske kuće “Avala film”, a sada radi u Čikagu.

Ostali dramski umetnici se nisu pojavili da prime nagrade, gde spadaju Nataša Ninković kao najbolja glavna ženska uloga u melodrami “Ajvar” Ane Marije Roši, Anita Mančić kao najbolja sporedna ženska rola u ostvarenju “Delirijum tremens”, Miloš Biković kao glavni glumac u naslovima “Južni vetar 2” (2021) i “Hotel Beograd” (2020), Goran Bogdan za naslovnu tešku rolu u drami “Otac”, i Goran Radovanović kao najbolji reditelj dugometražnog dokumentarca ,,Makavejev – Proces u bioskopskoj sali”.

U kraćoj izjavi za medije, glumica Anđelka Prpić se osvrnula na svoju glavnu ulogu u trileru i kasnije TV seriji “Jedini izlaz”, koja joj je otvorila vrata za nešto drugačije uloge u karijeri, sa čime je veoma zadovoljna, te da je ulozi pristupila studiozno, posvećeno, kao značajan izazov.

Nije bila na festivalu u Čikagu, ali je gostovala u ovom američkom gradu sa svojom mono komedijom “Šta me snađe” Nebojše Romčevića, te se nada da će sledeći put doći na ovaj festival sa nekim novim filmom.

Takođe je najavila svoje nove projekte – snimila je film “Ala je lep ovaj svet” kao i seriju izvedenu iz filma – “Šetnja sa lavom” reditelja Filipa Čolovića, prema scenariju glumca Andreja Šepetkovskog, i na jesen je čeka premijera treće sezone sitkoma “Radio Mileva”.

Osnivač ,,Srpskog filmskog festivala” Slavica Petrović takođe je glavni i odgovorni urednik nezavisnog mesečnog lista ,,Ogledalo”, inače glumica i režiser velikog broja pozorišnih predstava Srpskog pozorišta ,,Mira Sremčević” u Čikagu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar