U trendu

Dodeljene nagrade za doprinos kulturi Beograda

BEOGRAD – Najviša godišnja priznanja Kulturno-prosvetne zajednice Beograda za 2019. godinu dodeljena su danas u Narodnom pozorištu, a među dobitnicima nagrada za trajni doprinos kulturi glavnog grada našli su se i glumac Vojislav Brajović, muzičar Oliver Mandić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je istakao da uručena povelja nije lično njegova, već nagrada za grad Beograd, koji je poslednjih godina razvijao kulturu, a Mandić je naglasio da mu je čast što se našao u društvu, kako je rekao, genijalaca.

Glumac Voja Brajović zbog poslovnih obaveza nije prisustvovao dodeli izvanrednog Zlatnog beočuga za životno delo, koga su dobili i kompozitorka i pedagog Mirjana Živković i pozorišni reditelj Cisana Murusidze Čolović.

Zamenik gradonačelnika Beograda je naveo da će sledeće godine na predlog Udruženja književnika Srbije biti podignut spomenik pesniku Vasku Popi na Tašmajdanu, nedaleko od zgrade u kojoj je živeo.

Podsetio je da je ideja da se dodeljuje nagrada Zlatni beočug upravo potekla od čuvenog pesnika i dodao da će prestonica biti bogata i za spomenike Milošu Crnjanskom, Meši Selimoviću i Jovanu Jovanoviću Zmaju.

I srpski arhitekta i pisac Aleksandar Deroko će dobiti svoj spomenik na Topličinom vencu, kao i despot Stefan Lazarević, u vreme čije je vladavine početkom 15. veka Beograd potao glavni grad Srbije, i čuveni gradonačelnici Beograda Branko Pešić, Miloš Savčić i Vlada Ilić, naveo je Vesić.

On je poručio da su u glavnom gradu u poslednjih nekoliko godina obnovljena dva muzeja, Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti, te da sledeće godine počinje da se radi Muzej grada Beograda, koji će, dodaje, prvi put u istoriji dobiti svoju zgradu.

Dodao je i da je ideja da Kasarna sedmog puka postane biblioteka grada Beograda, kao i da će se sledeće godine pokrenuti obnova „Stupice“ i da će biti otvoreno novo pozorište na Beogradu na vodi.

„Naravno, uvek može više, ali sam srećan što svi ovi ljudi daju svoj doprinos da to uradimo zajedno, onako kako treba. Beograd je više od svega duh, njegov identitet je duh“, poručio je Vesić.

Na Kalemegdan će se 11. novembra vratiti skulptura slepog guslara Filipa Višnjića i sledeće godine počinje izgradnja galerije na Kosančićevom vencu u okviru programa Vlade Srbije, koja će početi i obnovu galeriju „Cvijeta Zuzorić“, kojoj je odavno neophodna obnova, istakao je zamenik gradonačelnika Beograda.

„Ako više ulažemo u kulturu, daćemo krajnji doprinos tome da se sačuva naš identitet, da sačuvamo našu istoriju i da budemo svesni onoga što jesmo. Verujem da mnogo toga možemo da uradimo zajedno kako bi Beograd postao ponovo ono što je bio, a to je kulturna prestonica Balkana“, rekao je Vesić.

Izvanredni Zlatni beočug dobilo je i Udruženje dramskih umetnika Srbije, dok su Zlatni beočug dobili operska pevačica Tanja Andrijić, književnik Muharem Bazdulj, novinar Dragan Bogutović, kulturni poslenik i bivši novinar Slavoljub Veselinović.

Među dobitnicima Zlatnog beočuga našli su se i muzički umetnik i književnik Rade Vučković, pozorišni reditelj Saša Gabrić, kulturni poslenik Dragan Gačić, etnomuzikološkinja i muzička urednica Mirjana Drobac, književnik i urednik na Radio Beogradu 2 Radoman Kanjevac, književnici Đorđe Sibinović i Stojan Srdić, baletski umetnik Dušan Simić, slikar Dobri Stojanović, Udruženje „Milutin Milanković“ iz Beograda…

Povelju za trajni doprinos kulturi Beograda dobio je i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a urednici i kulturnoj poslenici Ani Grdinić pripala je godišnja nagrada Kulturno-prosvetne zajednice Beograda za doprinos radu te zajednice.

Nagradu, akcije i programe Kulturno-prosvetne zajednice Beograda pomogli su Sekretarijat za kulturu Skupštine grada Beograda, Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.