U trendu

Dodeljene nagrade za projekat Miksera „Poveži se“

BEOGRAD – Mikser organizacija i Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) proglasili su u sredu pobednike projekta
„Poveži se“, u vidu osam kratkometražnih filmova, koji su bili premijerno prikazani uživo i emitovani onlajn.

Prema rezultatima online glasanja, pobednički film je video-tutorijal „Kada sam ja uspela, zašto ne biste i vi?“, sa istaknutom glumicom Radom Đuričin u glavnoj ulozi.

Nagrada za najbolje ženske uloge su dodeljene Radi Đuričin i 11-godišnjoj Tini Lalić, a za najbolje muške uloge proglašeni su volonteri Crvenog krsta Nikola Đorđević i Rajko Borić, zanatlija iz Beograda koji pravi telefone od drveta.

Festivalska nagrada za najbolju režiju pripala je Jeleni Pavlović, a za najbolju montažu Mili Omčikus.

Tokom premijere prikazani su spomenuti video-tutorijali za starije “Kada sam ja uspela, zašto ne biste i vi?“, za upotrebu najčešće korišćenih komunikacionih platformi i aplikacija – Skype, Viber i Facebook.

Prikazano je i pet kratkih filmova koji ilustruju priče o razmeni znanja i veština između starijiih i mladih kroz kulinarstvo, zanate, ples, muziku i ručni rad.

Kratka ostvarenja promovišu međugeneracijsku saradnju i dijalog, nastalih u okviru projekta „Poveži se“.

„Na kreativan način, želimo da skrenemo pažnju na jednu jako ozbiljnu temu. Često su stariji viđeni kao teret u društvu, ali istina je da je međugeneracijska saradnja dvosmerni proces i da u njoj leži ogroman potencijal i za starije i za mlade, ali i za celokupno društvo”, poručili su domaćini i organizatori skupa – Ivan M. Lalić, izvršni direktor Mikser organizacije, i Borka Jeremić, zamenica direktora UNFPA za Srbiju.

„Najveća predrasuda koju imamo o starijima jeste da se plaše novih tehnologija. Samo nas oslobađanje od predrasuda vodi u bolje sutra, a za to je povezivanje generacija ključno“, istakla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Istraživanja govore sledeće: skoro polovina starijih u Srbiji ne koristi internet u svakodnevnom životu, pritom, neophodne mere za sprečavanje širenja Kovida 19 dovele su do novih izazova ostavljajući većinu starijih bez redovnog kontakta sa najbližim članovima porodice ili podrške, i tako se osećaju usamljeno i otuđeno.

Projekat „Poveži se“ promoviše aktivnu integraciju starijih osoba, i podržan je od strane Vlade Republike Nemačke.

Kako navode iz Miksera, kratki edukativni filmovi sa Radom Đuričin u glavnoj ulozi u narednom periodu biće plasirani kao kratki tutorijali u domovima i klubovima za stara lica širom zemlje, dok će se ostali filmovi koristiti za promovisanje dragocenosti razmene znanja i veština između generacija.

Tokom naredne godine, ti kratki filmovi biće približeni većem broju publike kroz razne programe preko podrške UNFPA.

Snimak celog događaja dodele nagrada dostupan je na YouTube kanalu Mikser organizacije, gde se mogu pogledati i svih osam kratkih filmova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.