U trendu

Dodeljene nagrade „Zlatni beočug“: Laureati FEST i BDP

BEOGRAD – Svečano uručenje 51. nagrade “Zlatni beočug” i Povelje održano je danas na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a dobitnici su – međunarodni filmski festival FEST, Beogradsko dramsko pozorište, i mnogi pojedinci kao što su rediteljka i producentkinja Jelena Bajić Jočić, glumac i producent Miloš Biković.

Živorad Ajdačić, generalni sekretar Kulturno – prosvetne zajednice Beograda (KPZB), koja je osnivač “Zlatnog beočuga”, na početku obraćanja posvetio je redove svog govora nedavno preminulim umetnicima – književniku i scenaristi Milovanu Vizezoviću i pesniku Draganu Mraoviću.

On je podsetio na njihov veliki značaj i plodno stvaralaštvo, te da je Mraović bio dugogodišnji saradnik Zajednice, kao i član žirija ove nagrade, dok je Vizezović bio predsednik KPZB.

Ajdačić se osvrnuo na same početke zajednice kada je osnovana (1956) preko prve dodele nagrade “Zlatni Beočug” (1970) koja se dodeljuje kao priznanje stvaraocima, umetnicima, naučnicima, profesorima, kulturnim poslenicima, mecenama kulture, ansamblima, ustanovama i organizacijama za trajni doprinos kulturi Beograda.

Najveće zasluge za osnivanje n agrade pripadaju njenom idejnom tvorcu, književniku Vasku Popi, koji je dao i ime nagradi, Radomiru Steviću Rasu i Jevti Jevtoviću. Za samo dva dana, 29. juna, navršava se 100 godina od rođenja Vaska Pope, tako da ovu dodelu danas priređujemo u znak sećanja na jednog od naših najvećih pesnika”, rekao je Ajdačić u svom govoru.

Nagradu “Izvanredni Zlatni beočug“ su dobili – Beogradsko dramsko pozorište, koju je primio upravnik Jug Radivojević, kao i Međunarodni filmski festival – FEST.
Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu Beograda ži predsednik odbora FEST-a, povodom 51. dodele nagrade “Zlatni beočug”, u svom govoru je istakao da je pre 50 godina FEST dobio prvi Zlatni beočug u obrazloženju “za pokazane sposobnosti na okupljanju”.

„Mislim da ni dodeljivači ni nagrađeni tada nisu mogli da gledaju toliko unapred i pretpostave da će se njihov i naslednici u ovoj štafetnoj trci bez kraja ponovo okupiti kroz pola veka istim povodom. Obe manifestacije – FEST koji promoviše kulturu pokretnih slika i susreta ljudima sa razlilčitih strana, i Beočug – Kulturno prosvetne zajednice Beograda, koja beleži i na ovaj način baštini domete pojedinaca i organizacija, prošle su velike bure i iskušenja, opstale su i ostale znak raspoznavanja u našoj sredini”, naglasio je Ivan Karl, primajući nagradu „Izvanredni Zlatni beočug“ ispred FEST- a.

Karl je naveo da je FEST svojim 50. izdanjem zatvorio jedan krug i dodao da “ako želi da dočeka još jedan Beočug, kroz pola veka, treba da se menja”.

„Živimo u drugačijem vremenu, kažu u “novoj realnosti”, gde se u šest meseci dogodi kao nekada za šest godina. Svet oko nas nam pandemijama, ratovima i sveprisutnim tehnologijama diktira drugačiji tempo i tera nas i da sami budemo brži, ne uvek i pametniji. Da usporimo, bojim se, ne možemo.

Da promislimo, nadam se možemo”, stoji u govoru sekretara za kulturu grada Beograda.

„Koleginice, kolege i institucije koji su se danas ovde okupili na sceni i u publici, kao i oni koji će to činiti narednih godina, to mogu, i njihovo delovanje jeste motor i nada za ostale. Čestitam im u svoje ime, zahvaljujem vam se u njihovo ime. Želim Beočugu da traje koliko i vrednosti koje nagrađuju“, zaključio je Karl.

Nagradu “Zlatni beočug“ su dobili pojedinci kao što je Jelena Bajić Jočić, rediteljka i producentkinja, uspešna sa režijom nedavno prikazane TV serije “Azbuka naših života” prema romanima Mirjane Bobić Mojsilović, a istaknuta ranijem sa filmom “Led”, kao i serijom “Psi laju, vetar nosi”, u timu je jedne od najuspešnije producentske kuće u Srbiji – “Contrast Studios”.

Glumac i producent Miloš Biković nije lično primio nagradu, jer je na mnogim snimanjima u Rusiji i Srbiji, a trenutno realizuje drugu sezonu krimi serije „Južni vetar“ Miloša Avramovića, gde gostuju i američki glumci Vilijam Boldvin i Erik Roberts. Takođe je koproducent animiranog serijala “Puffins” sa italijanskom kućom “Iervolino Studios” gde glas glavnom junaku ptici Džoniju Pafu pozajmljuje Džoni Dep, i gradi karijeru u ruskim filmovima i serijalima.

Nagrađeni su još i istaknuti pozorišni reditelj Aleksandar Nikolić, poznat po režijama atraktivnih baleta, opera i mjuzikala (“Ljubav i moda”), inače aktuelan upravnik Malog pozorišta “Duško Radović”, ali i Maksa Ćatović, muzički, televizijski i filmski producent, decenijama uspešan sa ostvarenjima Emira Kusturice, a godinama producira serijale “Ubice mog oca” i “Državni službenik”.

Zlatni Beočug su dobili još: prof. Vojislav Avramović, muzički pedagog i kulturni poslenik, Dr Duško Babić – književnik i istoričar, prof. dr Milan Brdar, filozof i naučni radnik, Božica Velousis – književnica, Mr Nataša Jović Trivić – operska umetnica, prof. mr Tatjana Olujić – violinstkinja i muzički pedagog, Nenad Stanković – akademski slikar, časopis “Pečat”, kao i – Slavica Trifunović – poslenica kulture, pomoćnica u oblasti kulture, a kasnije medija u Ministrarstvu kulture i informisanja.

Stručni žiri je radio u sledećem sastavu: prof. dr Zoran Avramović, sociolog kulture, predsednik žirija i članovi – Živorad Ajdačić, reditelj i scenarista, Miroljub Aranđelović Rasinski, kompozitor, Dragan Babić, publicista, novinar, Milutin Ignjatović, generalni direktor CIP-a, Srba Ignjatović, književnik, mr Jadranka Jovanović, operska umetnica.

U žiriju su bili i – filmski reditelj Milan Knežević, koreograf baletske umetnosti Vladimir Logunov, slikar Bajo Luković, novinarka Dušica Milanović, privrednik Jovo Milošević, novinar i publicista – prof. dr Milivoje Pavlović, slikar Radovan Trnavac Mića, kao i dramaturg Miladin Ševarlić.

Oni su na sednici 15. juna doneli odluku da “Izvanredni Zlatni beočug“ za životno delo dobije Miroljub Filipović Filimir, likovni umetnik.

Posebnopriznanje – Povelju je dobila Fondacija “Ars Longa” za očuvanje lepih umetnosti i trajni doprinos kulturi Beograda, i nagradu je ispred ove organizacije primio pesnik Zoran Bognar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.