U trendu

Dodeljeni 80. jubilarni Zlatni globusi: Trijumf Stivena Spilberga

LOS ANĐELES – „Zlatni globus“ za najbolji dramski film osvojili su „Fabelmanovi“, za najbolju komediju ili mjuzikl „Duhovi ostrva“, najbolje strano ostvarenje je „Argentina, 1985“, dok su najbolja dramska serija „Kuća zmaja“, komedija ili mjuzikl „Abbott Elementary“, a mini serija „Beli lotos“.

Na jubilarnoj 80. svečanoj dodeli nagrada Holivudskog udruženja stranih novinara u sredu rano ujutro u holivudskom hotelu Beverli Hilton, „Zlatni globus“ za najboljeg reditelja pripao je Stivenu Spilbergu za „Fabelmanove“, a za scenario Martinu Mekdou za „Duhove ostrva“.

Spilbergovo ostvrenje govori o momku koji otkriva čari snimanja fimova, koje je labavo zasnovana na njemu, a primajući nagradu čuveni reditelj je poručio da je pričao tu priču u delovima tokom čitave karijere ali nikad do sada nije imao hrabrosti da je uradi „u glavu“.

Nagrada za najbolju žensku dramsku ulogu pripala je, sa svečanosti odsutnoj, Kejt Blančet za „Tar“, dok je za ulogu rok čuvenog pevača Elvisa Preslija u filmu „Elvis“ Ostin Batler zaslužio „Zlatni globus“ za najbolju mušku dramsku ulogu.

„Ovo dugujem hrabrom, vizionarskom filmskom stvaraocu koji mi je dozvoli da iskusim preuzimanje rizika, i u svakom trenutku sam znao da imam podršku. Baze Lurmane volim te. I konačno, Elvis Presli lično – bio si ikona i buntovnik“, poručio je Batler.

„Nikad ne očekujem da će moji filmovi pronaći gledaoce i kad nađu to me šokira“, rekao je irski glumac Kolin Ferel, dobitnik „Zlatnog globusa“ za najbolju mušku ulogu u komediji ili mjuziklu.

Najbolja glumica u komediji ili mjuziklu je Mišel Jeo u „Sve u isto vreme“ koja je u svom govoru priznala da je prošle godine napunila 60 i da „kako dani, godine i brojevi postaju veći, čini se da prilike postaju manje“, što će rezumeti sve žene.

„Našla sam se u trenutku kad sam pomislila ‘hej, stvarno ti je dobro išlo, radila si sa nekim od najboljih ljudi…a onda je došao ovaj poklon – ‘Sve u isto vreme'“, rekla je Jeo.

„Zlatni globus“ za najbolju sporednu mušku ulogu pripao je za ulogu u „Sve u isto vreme“ Kej Hui Kvanu, koji je glumačku karieru počeo kao dečak u Spilbergovom filmu „Indijana Džons i ukleti hram“ (1984).

„Odgojen sam tako da nikad ne zaboravim odakle potičem, i ko mi je pružio prvu priliku. Srećan sam što ovde vidim Stivena Spilberga“, rekao je emotivni Kvan.

Dobitnica „Zlatnog globusa“ za najbolju žensku sporednu ulogu Anđela Baset za film „Vakanda zauvek“ u govoru je odala počast preminulom kolegi Čedviku Bosmenu koji je igrao u prvom filmu serijala „Crni panter“.

„Bili smo okruženi svaki dan svetlošću i duhom Bosmena. Istorijski serijal Crni panter je deo njegove zaostavštine. Pokazao je svetu kako crnačko jedinstvo, vođstvo i ljubav izgledaju iza, pored i ispred kamere“, navela je Baset.

Najbolja glumica u dramskoj seriji bila je Zendaja u „Euforiji“, a glumac Kevin Kostner u „Jeloustonu“, dok je najbolju žensku ulogu u serijskoj komediji ili mjuziklu ostvarila Kvinta Brunson za „Abbott Elementary“, a mušku Džeremi Alen Vajt u „Medvedu“.

„Da postignete uspeh, prosperitet i dugovečnost sqmo uradite ove tri stvari: plaćajte poreze, gledajte svoja posla i ne pominjite ženu Vila Smita“, poručio je komičar Edi Marfi primajući počasno priznanje „Sesil Bi Demil“.

Od ostalih kategorija „Zlatni globus“ za najbolju muziku pripao je Džastinu Hurvicu za film „Babilon“, a svečanost je u televizijskom prenosu prkeo mreže NBC vodio komičar Džerod Karmajkl.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.