U trendu

Dodelom Gran prija završen Martovski festival

BEOGRAD – Rumunsko ostvarenje „Interfon 15“ reditelja Andreja Epure osvojio je Gran pri Martovskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji je završen u subotu uveče svečanom dodelom nagrada u Domu omladine Beograda.

„Intefon 15“ je nagrađen „za sirov i precizan način na koji film emotivno opisuje, kroz nekoliko esencijalnih kadrova, nedoslednost u odnosu zajednice pred tragičnim događajem poput smrti, kada se dešava u blizini, ali ne pripada direktno nama“, saopštio je danas DOB.

Rediteljka Jelena Prljević za „Iznutra“ primila je u DOB-u nagradu za najbolji eksperimentalni film/video art Martovskog festivala, čiji je žiri ocenio da je to „za poetski i metaforički način na koji film oživljava čvrstu materiju i daje joj dah, kroz lakoću svetlosti i senke, u skrivenom srcu građevine“.

Najbolji animirani film su „Linije“ reditelja Ivana Stojkovića, a nagradu je primio producent Milan Milosavljević, dok je žiri ocenio da ostvarenje „ima jako ubedljivu estetiku i posebne likove, kao i zanimljiv pristup kombinovanju foto elemenata sa takozvanom kat aut animacijom“.

Reditelj Vladimir Đorđević primio je nagradu za Najbolji kratki film za „Olgu“ „zbog delikatnosti, jednostavnosti i delotvornosti sa kojom nas natera da osetimo poteškoće u prevazilaženju drevnih predrasuda u malom selu“.

Za najbolji dokumentarni film Martovskog festivala do 50 minuta nagradu je primila Mine Vavan a njena „Anatomija hipomanije“ „prati veoma posebnog i zanimljivog čoveka, na veoma ličan i intiman način, i uspeva da približi publiku njemu“.

Reditelj Janko Baljak osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film preko 50 minuta za „Ž Ž Ž (Žurnal o Želimiru Žilniku), koji je prema oceni žirija „produkciono zahtevan film u kome su reditelj i direktor fotografije uspeli da ostanu na tragu ZTilnikove prepoznatljive poetike“.

Nagradu za najbolji međunarodni kratki film osvojio je reditelj Marko Šantić za „Marka“ koji „svojom humanom porukom i vrhunskom realizacijom otvara nove prostore za kinematografsku saradnju na prostorima bivše Jugoslavije“, saopštio je DOB.

U sastavu žirija 69. Martovskog festivala, koji je odlučivao o nagradama, bili su Lordan Zafranović, Hajnc Hermans, Milan Nikodijević, Đanfilipo Pedote i Dragomir Zupanc.

Od strukovnih nagrada 69. Martovskog festivala, za nagradu najbolji scenario osvojio ie „Volterov osmeh ili filmsko pismo francuskom prijatelju“ u režiji Nikole Stojanovića, dok je za najbolju animaciju osvojio irski „Pad kralja ibisa“ reditelja Mikaia Geronima i Džoša O’Kaoma.

Nagrada za najbolju kameru pripala je direktoru fotografije Šadi Šbanu za francusko-libanski film „Varša“ reditelja Danija Bdeira, a za montažu Vladimiru Šojatu za domaće ostvarenje „Duga Resa“ grupe Škart.

Nagrada za najbolji zvuk/muziku dobili su za kratki dokumentarac „Razglednica“ rediteljka Hana Rastoder i dizajner Peter Zirbs, dizajner zvuka, koji je primio nagradu u DOB-u.

Nagradu za najbolju režiju dobila je za minimalistički film „Severni pol“ Marija Apčevska iz Severne Makedonije.

Od priznanja na Martovskom festivalu, kompanija Living pikčers je dodelila nagradu za kolorkorekciju i postprodukciju reditelju Danilu Lazoviću za film “Za vikend gabi Lastom u 15 do 5 sa Autokomande da ne bih plaćao peronsku 170 dinara”.

Filmski časopis Filaž je dodelio specijalno priznanje posthumno filmskom scenaristi, reditelju, kritičaru, publicisti i pedagogu Nikoli Stojanoviću, koju je primio njegov sin Srđan Stojanović.

Specijalna prizanja žirija 69. Martovskog festivala pripala su filmu “Pejzaži otpora”, rediteljke Marte Popivode i “Jeni, malo svjetlo sa zapada” Slobodana Simojlovića.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma trajao je od 29. marta do 2. aprila u DOB-u a u u takmičarskom programu bilo je 77 filmova. Martovski festival u organizaciji DOB-a je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, koji je bio pokrovitelj uz Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Filmski centar Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar