U trendu

Dostojevski na sceni Narodnog pozorišta do 1941. (FOTO/VIDEO)

Povodom 200 godina od rodjenja ruskog pisca Fjodora Mihailoviča Dostojevskog u Beogradu je u decembru organizovana izložba posvećena dramatizacijama njegovih dela na sceni nacionalnog teatra.

Izložba pod nazivom „Dostojevski na sceni Narodnog pozorišta do 1941“ počinje od postavljanja „Zločina i kazne“ 1907. godine, kaže jedna od autorki izložbe Jelica Stevanović.

„To je bio veliki poduhvat. I danas je, a u ono vreme pogotovo. Predstava je odigrana svega dva puta. Medjutim, u to vreme to nije bila retkost. Često se dešavalo da predstava ima svega nekoliko izvodjenja. A, Dostojevski je zaista bio veliki zalogaj za publiku koja je bila malobrojna, a naročito ona obrazovana.“

Medjutim, pozorište se nije obeshrabrilo i na scenu je postavilo „Braću Karamazov“. Predstava je imala mnogo veći uspeh ali je došao Prvi svetski rat, jedini period kada je Narodno pozorište bilo zatvoreno.

Po završetku Prvog svetskog rata, bežeći od boljševika, umetnici sa prostora novoosnovane države SSSR dolaze u Evropu, neki od njih prolaze kroz Beograd, neki se tu i zadržavaju. Zahvaljujući tim umetnicima Narodno pozorište u Beogradu je uspelo da osnuje ansambl Opere, ansambl Baleta, i da oni započnu redovni repertoar.

Jelica Stevanović napominje da su ruski umetnici uspeli da u dramskom repertoaru odigraju veliku ulogu u uspostavljanju novih standarda u glumačkoj delatnosti.

„Što se tiče dramskog repertoara, zbog jezičke barijere, manji uticaj je mogao biti inostranih umetnika. Medjutim, Jurij Ljvovič Rakitin, reditelj, bivši član Moskovskog hudoženstvenog teatra, postao je član Narodnog pozorišta u Beogradu, a i veliki uticaj su ostavile trupe bivših članova MHT koje su gostovale u Evropi. One su u periodu izmedju 1920. i 1931. više puta gostovale u Beogradu. Igrali su izmedju ostalog i predstave Dostojevskog i dopali su se kritici i publici, a što naročito značajno, dopali su se glumcima. Glumci su počeli da na drugačiji način pristupaju svojoj umetnosti“, rekla je Stevanović.

Pored postavljanja dela Dostojevskog na sceni nacionalnog teatra, dodaje Stevanović, ruski pisac se pojavio i kao dramski lik koga je u komadu „Volga, Volga“ tumačio Frano Novaković.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar