U trendu

Drama Vide Ognjenović premijerno u Srpskom narodnom pozorištu

NOVI SAD – Nova drama “Poetesa – Milica Stojadinović Srpkinja” biće izvedena u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Tekst i režiju potpisuje Vida Ognjenović, a predstava je nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Udruženja građana “Novi Tvrđava Teatar” i SNP-a.

Vida Ognjenović kaže da u ekipi vlada veliko uzbuđenje, jer je večeras generalna proba.

„Pojava Milice Stojadinović Srpkinje u književnosti zanimala me još od prvih školskih saznanja. Počela sam opsesivno da se bavim čudnom sudbinom te poetese. Odmah sam videla dramski naboj u tom materijalu, ali mi je bilo jasno da ne treba da pišem biografsku dramu. Mnogo više me zanimao njen ništa manje ‘dramatični’ sukob sa samom sobom“, kaže Ognjenovićeva.

Ona navodi da je Milica Stojadinović Srpskinja bila prva žena pesnikinja u osetljivom periodu buđenja kulturne svesti u današnjoj Vojvodini.

Živela je u vremenu kada je branjen srpski jezik, navela je ona.

„Predstavu ‘Poetesa’ zamislila sam kao scensku raspravu o uzrocima njene nesnađenosti. Ona je, po svemu sudeći, žarko želela da sve poravna, da svoj poetski dar niveliše sa običajima, da ne narušava svoj status udavače i ne zanemaruje porodične obaveze koje je imala kao kćer i sestra, da sanja, da čezne za ljubavlju, da pomiri ljubavna osećanja i smernost. No, nije išlo. Previše je tu bilo nepoznanica za mladu devojku. Moju pažnju je najviše je privukao njen strah od sebe, od svog talenta, to je bilo središno polazište za moju scensku raspravu“, kaže Ognjenovićeva.

Direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta Milovan Filipović ističe da nije bilo lako ispričati priču o važnim ljudima u srpskoj kulturi Vojvodine.

„Uspeli smo da rekonstruišemo vreme i okolnosti i da probamo da shvatimo kako su se umetnici tretairali tada ,a shvatili smo da je slično i danas. Zaključak je da se malo toga promenilo. Ovo je saradnja SNP i Novog tvrđava teatra koja je i logična i potrebna, jer požorišni i festivalski budžeti nisu dovoljni da sami realizujemo sadržaje. Udruživanjem dolazimo do novih prestava i to postaje neophodnost“, istakao je Filipović.

Premijera ovog komada je u nedelju 4. decembra na sceni “Pera Dobrinović” Srpskog narodnog pozorišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.