U trendu

Drezden Frankfurt kompanija igre u decembru za kraj 18. BFI

BEOGRAD – Finale 18. izdanja Beogradskog festivala igre (BFI) biće 4. i 5. decembra kada će gostovati „Drezden Frankfurt kompanija igre“ koreografa Jakopa Godanija u Operi i teatru Madlenianum u Zemunu.

Nemački državni ansambl, sa komadom „Alter Ego“ koju potpisuje upravo italijanski koreograf Jakopo Godani, umetnički direktor trupe, trebalo je u Beograd da stigne još u aprilu 2020. godine, tako da će poslednja predstava BFI 2021 zapravo istovremeno biti završnica 17. i 18. edicije.

Godani je kompletan autor scenskog dela – osim koreografije, potpisuje kostime, scenu i svetlo.

Kako navode iz direkcije festivala na čelu sa Ajom Jung, pandemija, zatvoreni teatri i kasniji međunarodni protokoli, uspeli su čak pet puta da pomere ovo gostovanje, planirano u Sava centru, koji je u međuvremenu zatvoren.

Samim tim, izvođenje ovog spektakla je preseljeno u Madlenianum.

Sa željom da se u susret izađe publici koja već dve godine čuva svoje ulaznice za ovaj nastup, organizatori su dogovorili dva izvođenja.

Tako je prvi datum 4. decembar u potpunosti rezervisan za one koji su još krajem 2019. ili početkom 2020. godine, nabavili, a onda i sačuvali karte upravo za Sava Centar.

Drugi datum je okupio novu publiku, i uskoro će biti rasprodat, navode iz festivala.

Umetniku Jakopu Godaniju je prošle godine u Narodnom muzeju uručena Nagrada „Jovan Ćirilov – za korak dalje“, osvojena za nastup njegove trupe na 17. BFI, odnosno za triptih radova – “Uzvišeni izazov”, “Ođeci neumorne duše”, “Jedinstvena reakcija”.

“Ono što čini Godanijev rukopis veoma posebnim, jeste visok nivo estetskog savršenstva i virtuozna dinamika. On je koreograf koji vaja najsloženenije igračke figure, predivne posebnosti, u brilijantne, nezaustavljive oblike. Godani usavršava svaki korak u špic patikama do krajnjih telesnih granica, dok razvija sofisticiranu aluziju na geometriju klasične igre iz savremenog mentalnog okvira”, navedeno je u obrazloženju žirija koje je tada potpisala njegova predsednica Marija Janković.

„Drezden Frankfurt kompanija igre“ pođednako funkcioniše u dva grada, a repertoar im se sastoji uglavnom od Godanijevih projekata.

Partneri ove trupe su oblasti Saksonija i Hese, odnosno Drezden i Frankfurt na Majni.

Kompanija je smeštena u Evropskom centru za umetnost „Hellerau“ u Drezdenu i u Depou Bokenhajmer u Frankfurtu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar