U trendu

Drugi filmski festival Novog Balkana u Mariboru

Od ponedeljka 20. maja mladi crnogorski reditelj mr Nikola Vukčević, asistent na katedri za režiju FDU Cetinje, učestvovaće u radu Drugog filmskog festivala Novog Balkana u Mariboru, Slovenija.

Ovogodišnji festival okupiće oko 40 reditelja i filmskih pedagoga i teoretičara iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore i Makedonije, koji će pokušati da obnove prekinute relacije među produkcijama i fakultetima za školovanje mladog filmskog kadra.

Festival čine dva dela:

  • projekcija četrdesetak filmova (igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih)
  • i četiri stručna predavanja i jedan okrugli sto.

    Organizatori festivala su slovenačka društva Balkanis, Litera i STUK, a pored mr Nikole Vukčevića (inače zajednički predstavnik FDU Cetinje i AU Novi Sad) predavanja će održati i ugledni profesori sa ADU Zagreb (doc. Vedran Mihletić), FDU Beograd (mr Andrija Dimitrijević) i FDU Skoplje (Goran Trpčevski). Revija za kulture Balkanis održaće tribinu na temu Novog Balkana (Novi Balkan u besedi i podobnosti). Festival će trajati do subote 25. maja.

    Nikola Vukčević će se predstaviti TV dramom „Kraj igre“ (produkcija RTV Crne Gore i Akademije umetnosti Novi Sad), a završnog dana Festivala održaće predavanje pod nazivom „Multimedijalnost režije i školovanje mladih reditelja“, koje je sinteza nagrađene mu knjige „Uticaj filma na pozorište novih formi“ i pedagoškog iskustva sa cetinjskog FDU i obrazovnog iskustva sa novosadske Akademije umetnosti (u klasi prof. Vlatka Gilića). Vukčevićevim učestvovanjem – FDU Cetinje će prvi put imati priliku da učestvuje na jednom ovakvom skupu novobalkanskih filmskih integracija

    O predavanju koje će Vukčević održati, kao i o pomenutoj knjizi, pogledajte ovde.

    O Nikoli Vukčeviću

    Nikola Vukčević (Podgorica, 1974) oktobra 1998. diplomirao je na Odseku za filmsku i pozorišnu režiju Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi čuvenog prof. Vlatka Gilića (koji je uvršten među 50 najznačajnijih svetskih reditelja svih vremena), kao student generacije Dramskog odseka ove Akademije, i to – godinu dana pre roka za završetak studija.

    Režirao je niz profesionalnih kratkometražnih filmova (prikazanih na festivalima u zemlji i inostranstvu, kao i na TV), a njegova predstava „Zoo priča“ po tekstu E. Olbija – već šest sezona se izvodi u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu, što je presedan kada su studentske produkcije u pitanju. Uspehom ove predstave otvoren je dosije sa Vukčevićevim imenom u Pozorišnom muzeju u Beogradu, u vreme kada je bio student četvrte godine. Diplomira TV filmom „Kraj igre“, po istoimenoj Kortasarovoj noveli. Tokom studija, nagrađen je stipendijom Univerziteta u Novom Sadu, stipendijom Ministarstva obrazovanja Crne Gore, a primio je i nagradu kojom se uvrštava u širu kategoriju najboljih studenata Univerziteta u NS.

    Francuska ministarstva kulture i omladine nagradila su ga boravkom na Internacionalnom pozorišnom festivalu u Avinjonu. Bio je asistent/pomoćnik režije u pozorištima u Podgorici, Nikšiću, Novom Sadu i Beogradu, kao i pomoćnik/asistent režije u desetak filmskih projekata.

    Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u junu 2001, Vukčević je magistrirao, oko dve godine pre regularnog roka, a fondacija WUS AUSTRIA je u konkurenciji od 98 radova njegov magistarski rad uvrstila među dva prvonagrađena. Od pomenutog rada, u oktobru 2001. objavljena je knjiga „Uticaj filma na pozorište novih formi“.

    Nikola Vukčević je angažovan kao univerzitetski saradnik (asistent) na novoosnovanoj katedri za režiju u Cetinju. Najmlađi je reditelj koji je režirao u oficijelnoj produkciji Budva – grad teatra. Na prvom programu RTV Crne Gore pokrenuo je dokumentarnu seriju „Ulice i ljudi“, polučasovnog karaktera, koju realizuje kao scenarista i reditelj (do sada je urađeno 16 epizoda). Urednik je na Radiju Crne Gore. Bavi se i režijom muzičkih i reklamnih spotova.

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.