U trendu

Drugog dana FEST-a premijera filma “Mrak” Dusana Milica

BEOGRAD – Drugi dan jubilarnog 50. FEST-a protekao je večeras u znaku svečane premijere najnovijeg domaćeg i međunarodnog filma „Mrak“ autora Dušana Milića u Kombank dvorani u Beogradu.

Neposredno pre projekcije filma autorska ekipa je prošetala na crvenom tepihu uz povremene izjave za medije.

„Drago mi je da ste došli u tolikom broju na naš film, milo nam je što je film prikazan na FEST-u i nadam se da će “Mrak” imati uspešan život u bioskopima”, rekao je režiser Milić na kraju projekcije.

“Mrak” je nastao u koprodukciji Srbije, Danske, Bugarske, Italije i Grčke pa i glumački tim novog ostvarenja čine domaci i strani protagonisti: Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Daren Peti, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović, Slađana Bukejlović.

Radnja psihološkog trilera na granici horora „Mrak“ odvija se u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, nakon Uskrsa 2004. godine.

Glavni trio protagonista čine devojčica Milica, njena majka Vukica i deda Milutin – otac Milicinog oca koji je nestao jedne noći sa njenim ujkom, a filmska priča je zasnovana na istinitom događaju.

Težište ove mučne drame je ispričana donekle iz vizure malene Milice, čije je detinjstvo na Kosovu gotovo uništeno, jer ih pripadnici KFOR-a odvoze svaki dan u jedinu seosku školu koja ne broji više od 10 učenika, iz razloga što su se porodice sa te teritorije KiM odselile.

Ona ostaje sama sa majkom i dedom u trošnoj kući u planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom, i sve više je drma strah od trenutka kada su joj otac i ujka misteriozno nestali. Porodicu čuvaju veoma prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a.

Česti zastrašujući napadi od strane nevidljivog neprijatelja i mračnih sila noću uznemiravaju ovo troje napaćenih ljudi , a brutalnost napada se ogleda u likvidiranju njihovih životinja koje drže i znače im da prežive.

Deda Milutin u izvanrednom tumačenju Slavka Štimca, ume biti strog prema vojnicima KFOR-a, jer očekuje brza rešenja, a to u postavljenom sistemu izgleda nije moguće.

Film “Mrak” je upravo takav kako mu i samo ime kaže – sadrži snažno mračnu atmosferu, obrađuje mučnu i mračnu temu stradanja i progona Srba sa KiM, dešava se u mraku – noću, nestaje struja, i autor veoma postepeno stvara gradaciju tog nepodnošljivog straha koji skoro da parališe troje junaka.

Posebno se sve komplikuje kada nastane prekomanda italijanskih vojnika, što naročito pogađa dedu Milutina, jer ne može da shvati ni da izdrži što se pripadnici tih snaga stalno rotiraju bez najave.

Američki vojnici KFOR-a nisu adekvatna zamena, deluju nezainteresovano i žele samo rutinski da odrade zadatke koji su im dodeljeni, bez empatije ili udubljivanja u problem, misleći da samo divlje životinje napadaju njihovu živinu, i da nema tu ljudskih neprijatelja koji će im doći glave.

Režiser i scenarista je kreirao jednu hermetičnu, klaustrofobičnu, pomalo i pozorišnu atmosferu, gde dominiraju Milica, Vukica i Milutin, koji u najtežim situacijama žele da ostanu zajedno, i po cenu toga da će možda izgubiti život ako ostanu u porodičnoj kući.

Glumica iz Srbije sa uspešnom karijerom u Danskoj – Danica Ćurčić dominira veoma teškom i kompleksnom ulogom napaćene žene koja pokušava da preživi sa ćerkom i pobegne sa tog ukletog mesta. Ovo je njen prvi film na srpskom jeziku.

Malena devojčica Miona Ilov pravo je otkrovenje u izuzetno emotivnoj roli Milice, koja pati kada joj školski drugari i drugarice odlaze sa svojim roditeljima daleko od tog pakla, jer onda ostaje skroz sama.

Slavko Štimac je i ovde pružio jednu novu, još zreliju dimenziju svog glumačkog talenta.

Svo troje dobili su ubedljivo najveći aplauz na kraju projekcije, a publika je bila u suzama, od veoma napetog, mučnog i brutalnog filma, koji je prodrmao emocije svima.

Dušan Milić je poznat kao reditelj filmova „Jagoda u supermarketu“, „Guča“ i „Travelator“, ali i kao autor – scenarista i režiser dve TV serije – „Folk“ i „Sumnjiva lica“, a sa “Mrakom” je otišao u sasvim novi žanr i stil koji do sada nije istraživao.

Internacionalnu autorsku ekipu čine – direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Janis Halkijadakis i kompozitor Kristijan Ejdnes Andersen, čest saradnik velikih reditelja – Larsa fon Trira i Nikolasa Vindinga Refna.

Nakon premijere “Mrak” će se prikazivati na 50. FEST-u i u još nekoliko termina, a u srpske bioskope će ući u redovnu distribuciju 17. marta, baš na datum kada je počeo pogrom na Kosovu i Metohiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar