U trendu

„Dunav fest“ danas i sutra u Kuli Nebojša

BEOGRAD – Umetnički festival „Dunav fest“ biće održan danas i sutra u Kuli Nebojša u Donjem gradu Kalemegdana, a sam program je posvećen jubileju – 200 godina Grčke revolucije.

Okolnost da je jedan od nosilaca ideje slobode i nezavisnosti Grčke, Riga od Fere, pogubljen u Kuli Nebojša, tematski je inspirisala ovogodišnju ediciju festivala, saopštila je direkcija manifestacije.

Upravo u toj znamenitoj kuli zapisana su imena spomenutog grčkog revolucionara Rigei njegovih sedam drugova koje su zatočili i pogubili turski vojnici, a na zidovima su izložene reprodukcije Rigine mape.

U programu manifestacije biće predstavljena drama „Poslednja plovidba Rige od Fere“, odata počast nedavno preminulom grčkom velikanu Mikisu Teodorakisu (1925-2021) i svečano promovisana knjiga „Grčka: rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije“ Dušana Spasojevića, ambasadora Republike Srbije u Grčkoj.

„Dunav fest 2021“ je prva manifestacija u Srbiji kojom se obeležava 200. godišnjica ustanka za nezavisnost Grčke (1821- 1830) i koja afirmiše posebnu čast velikom Grku i kompozitoru Teodorakisu.

Program Dunav festa osmislio je Nebojša Bradić, pozorišni reditelj i pisac.

U pozorišnom programu će učestvovati istaknuti glumci – Tihomir Stanić, Pavle Pekić i Marko Grabež, a u muzičkom delu pevačica tradicionalnih pesama Svetlana Spajić, koja će predstaviti „Grčku Marseljezu“ i mnoge pesme Teodorakisa.

Takođe, na dvodnevnom festivalu učestvuje i koreograf Jovan Veselinović ispred Nacionalne fondacije za igru, kao i poznati muzički – rok publicista Peca Popović koji će govoriti o kompozitoru Teodorakisu.

Drugi dan će biti posvećen knjizi „Grčka: Rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije“ Dušana Spasojevića, na kojoj će, osim autora, govoriti srpski istoričari – profesor Milan Ristović i Mile Bjelajac (direktor Instituta za noviju istoriju) i novinar, kolumnista Boško Jakšić.

Izdavači knjige su – Čigoja štampa, Institut za noviju istoriju Srbije, Institut za evropske studije i Fondacija Šaper.

Ideja da bude predstavljeno bogato kulturno i prirodno nasleđe Dunava u Srbiji motiv je osnivanja festivala, koji od 2011. godine postoji na Kuli Nebojša.

Ova manifestacija povezuje kulturnu baštinu sa savremenom produkcijom.

Programi Dunav festa izvođeni su širom Srbije, a predstavljeni su na skupovima u Austriji i Nemačkoj.

Ulaz je besplatan, broj mesta u Kuli Nebojša je ograničen u skladu sa epidemiološkim merama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.