U trendu

Dva deteta spasavaju svet

Serijal „Knjige Embera“ američke spisateljice Džin Dupro spada u svetske bestselere knjiga za omladinu (u ovom slučaju, naučne fantastike za mlade), a od prošle godine je dostupan i našoj čitalačkoj publici. Prva knjiga tog serijala je „Grad Ember“.
Koliko je dvanaestogodišnjoj Lini Mejflit poznato, grad Ember je jedino mesto na svetu gde još uvek ima ljudi, jer je mudrošću Graditelja smešten na bezbedno, kako bi se bar deo čovečanstva sačuvao od katastrofe. Međutim, situacija postaje sve teža, jer je namirnica u zalihama sve manje, nestaju im i sijalice, i generator slabi, pa se čini da će ostati bez hrane i vode, čak i bez svetla. Građani Embera postaju sve nervozniji i čini se da nikakvog rešenja nema, jer nema kud da se ide – grad okružuju Neznani krajevi koje niko nije uspeo da istraži.
Igrom slučaja, Lina nalazi na neki drevni zapis, koji bi možda mogao da ih uputi na spasenje. Pomaže joj njen prijatelj, dvanaestogodišnji Dun Harou, i sam odvažan i radoznao kao i Lina. Čini se da su zaista na tragu nečemu – ali je pitanje hoće li im uspeti da svoje otkriće objave svima, ili će ih korumpirani gradonačelnik sprečiti u tome, gradonačelnik koga nije briga ni ako svi iz Embera umru, dokle god postoji obilje hrane za njega.
Ispričan jednostavnim jezikom, „Grad Ember“ je topao roman o hrabrosti, dovitljivosti i snalažljivosti dvoje dece – dece ni po čemu genijalne, ali savršeno voljne da upotrebe one sposobnosti koje imaju, umesto da samo gunđaju, očajavaju, ili se nadaju tome da će se desiti čudo. Likovi su uverljivi, priča zanimljiva i na nenametljiv način uči mlade čitaoce (kojima je prvenstveno namenjena) tome da nije neophodno biti posebno obdaren ili nekakav superheroj kako biste našli izlaz iz nepovoljne situacije – ukoliko ne odustanete od potrage, ako se ne prepustite očajanju, naći ćete.
Zanimljiva knjiga za mlade i sve koji se tako osećaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.