U trendu

Dva poglavlja izložbe “Sjaj” od danas u Galeriji Singidunum

BEOGRAD – Izložba “Sjaj“, podeljena u dve celine “Sjaj u tebi” i “Sjaj u travi” dve autorke Maje Stanojević i Sonje Petrović, biće danas otvorena u Maloj galeriji “Singidunum” u Beogradu.

“Sjaj u tebi” predstavlja izložbu umetnice Stanojević u vidu raznih ideja za pakovanje koja nekada beže od uobičajenog prezentovanja proizvoda na pakovanju.

Pitanje i jeste da li zaista proizvod mora da se nađe na pakovanju kako bi ga potrošač primetio kao i obratio pažnju na polici kada su u prodavnicama u konkurenciji toliko drugih raznobojnih produkata.

Neki proizvođači se opredeljuju za jednu specifičnu boju, a neko poput umetnice Stanojević za nešto sasvim drugačije u svojim rešenjima.

Autorka je uspešno paralelno završila dva fakulteta – Arhitektonski i Fakultet Primenjenih Umetnosti i Dizajna.

Težište njene karijere je u dizajnu gde veliko iskustvo u arhitekturi pomaže da grafička rešenja za ambalažu, kutije, pakovanja za hranu, pića, igračke, imaju izuzetnu tačnost i preciznost.

Član dizajn sekcije ULUPUDS-a ističe da je njen rad u osnovi – dizajn, arhitektonski precizan.

Drugo poglavlje projekta čini izložbeni segment “Sjaj u travi”, poput istoimenog kultnog američkog filma, gde umetnica Sonja Petrović kreira veštu igra metala i kamena.

Izložba predstavlja refleksiju autorkinog doživljaja prirode u doba kasne jeseni kroz prizmu prave ljubavi.

Tako je poetski zapisano u programu ove izložbe: “Nestaće sjaj u travi, nestaće veličanstvenosti sveta, ostaće samo refleksija onoga što je prošlo…

Sada, kada ništa na svetu ne može vratiti dane prohujalog leta, sjaj u travi i blještavost sveta, ne treba tugovati već naći lepotu u onome što je ostalo”.

Umetnica se odavno interesovala za svoju struku, jer je završila Školu za dizajn – obrazovni profil industrijski dizajn u Beogradu, da bi kasnije upisala Fakultet Primenjenih umetnosti i dizajna, takođe u prestonici, gde je diplomirala na odseku Keramike.

Od 1998. je stekla diplomu zlatara-juvelira i tada počinje njeno umetničko istraživanje u kreriranje nakita – u srebru, zlatu i obojenim metalima, koje vešto kombinuje sa dragim kamenjem.

U karijeri do sada ima više od 25 godina profesionalnog iskustva u stvaranju nakita, a takođe ima iskustva u pedagoškom radu, jer drži radionice starog zanata – pravljenja nakita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.