U trendu

Dve nagrade za film Usekovanje na 44. festivalu u Moskvi

MOSKVA – Na upravo završenom 44. Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, dugometražni igrani film „Usekovanje” Siniše Cvetića dobio je Nagradu publike i Nagradu za režiju, saopštila je producentska kuća “Košutnjak film”.

Film je bio odabran za glavni takmičarski program sa još 12 ostvarenja iz celog sveta, a festival u Moskvi je trajao od 26. avgusta do 2. septembra.

Drama “Usekovanje” je do sada učestvovala i na dva filmska festivala u Srbiji: u Sopotu je film dobio nagradu publike, a na Filmskim susretima u Nišu glumci Pavle Mensur, Aleksandra Balmazović i Anita Ognjanović su osvojili nagrade.

Film je snimljen u produkciji “Košutnjak filma” (u poslednje vreme snimaju TV serije – “Junaci našeg doba”, “Beležnica profesora Miškovića”) i saradnji sa Filmskim centrom Srbije.

Autorsku ekipu čine debitantni – scenarista David Jakovljević i reditelj Siniša Cvetić, dok je producent iskusni – Zoran Janković.
Kao gost festivala u Moskvi prisustvovao je upravo reditelj Siniša Cvetić.

“Usekovanje” predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce i najmlađeg člana – Jovana.

Priča ih sve prati u jednom danu, u jednom stanu, za vreme slave Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, gde roditelji kriju od Jovana i gostiju da se razvode, a Jovan krije od njih da se drogira i nada se da će ga vanzemaljci izbaviti iz beznadežnog i besmislenog postojanja na zemlji.

Postepenim zahuktavanjem, kroz slavsku atmosferu i alkohol, kao i pojavu nenajavljenog gosta, dolazi do otkrivanja tih, ali i drugih porodičnih tajni i sukoba.

Uloge tumače: Pavle Mensur, Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Marko Grabež, Anita Ognjanović, Zlatan Vidović, Dubravka Kovjanić, Milica Janevski, Aleksandar Đurica, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Jovana Gavrilović, Momčilo Pićurić.

Ove jeseni film „Usekovanje” biće prikazan u bioskopima širom Srbije, a kako otkrivaju iz produkcije “Košutnjak film”, u ovoj kući već spremaju nove projekte sa istim rediteljem i scenaristom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar