U trendu

Dve nagrade za „Strahinju Banovića“ u Parizu

BEOGRAD – Na sinoć završenom Festivalu evropskog filma u Parizu (Festival L’Europe autour de l’Europe) film Stefana Arsenijevića „Strahinja Banović“ osvojio je dve nagrade: specijalno priznanje glavnog žirija i nagradu Luna za najbolji film, koju dodeljuje mladi žiri.

Ceremoniji je prisustvovao glavni glumac Ibrahim Koma koji je primio nagrade u ime ekipe.

„U svom obrazloženju, mladi žiri je posebno istakao impresivnu originalnost filma. Reditelj nikad ne koristi uobičajena sredstva i nikada ne upada u patetiku, što bi bilo lako, imajući u vidu temu. Njegov postupak, blizak naturalizmu, pokušava da pronađe istinu između globalnog dešavanja migrantske krize i intimne ljubavne drame“ piše u saopštenju.

Film postiže čak i veći zamah, osavremenjavajući srpsku srednjovekovnu pesmu „Banović Strahinja“, putujući na taj način i kroz vreme, dok se Strahinja kreće kroz prostor.

Ukorenjena istovremeno u realnosti i epu, tako nam se otvara iskrena, tragična i snažna ljubavna priča koju toliko sugestivno i zaokruženo nose glavni glumci, da uspevaju da učine da zaboravimo da su glumci.

Svi ovi kvaliteti čine „Strahinju Banovića“ važnim delom, humanim i snažnim.“

Podsećamo, film je imao svetsku premijeru na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film.

Ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije.

Takođe, „Strahinja Banović“ je do sada učestvovao i na još preko 20 filmskih festivala, među kojima su bili i prestižni festivali u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugim gradovima širom sveta, a do sada je osvojio ukupno 11 festivalskih nagrada.

Film su podržali Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope – Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar, Kreativna Evropa – MEDIA i Vlada Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar