U trendu

Dve premijere i “Karmen svita” u Beogradskoj Filharmoniji

BEOGRAD – Beogradska filharmonija i njen šef-dirigent Gabrijel Felc održaće nove koncerte 27, 28. i 29. maja u Sali Beogradske filharmonije (BF), na kojima će premijerno biti izvedena dva dela, saopšteno je iz te ustanove kulture.

Orkestar BF premijerno će izvesti “Koncertnu muziku op. 49” nemačkog kompozitora Paula Hindemita, u čijem će prvom planu biti limeni duvački instrumenti.

Navedenu kompoziciju slediće “Ruska sahrana” britanskog autora Bendžamina Britna, koja se takođe prvi put nalazi na orkestarskom repertoaru.

Završnicu koncerta predstavlja balet “Karmen svita” ruskog kompozitora Rodiona Ščedrina, inspirisana čuvenom operom Žorža Bizea, što će biti pravo uživanje za ljubitelje perkusija.

Nemački dirigent Gabrijel Felc povodom ove trilogije koncerata izjavio je da su udaraljke i duvački instrumenti bili manje zastupljeni u ovoj “ograničenoj” sezoni zbog pandemije, te da je zato i odlučeno o ovakvoj koncepciji.

“Sada imamo sjajnu priliku da ih čujemo u punom sjaju, i to u fenomenalnim opusima. Upotreba udaraljki je zaista spektakularna tako da će publika mnogo uživati“, izjavio je Felc.

Kako je objasnio, „Karmen svita“ je prava fešta za ljubitelje udaraljki, za čije izvođenje su potrebni marimba, vibrafon, zvona, kravlja zvona, timpani, velki bubanj, činele, gong, kabasa, klaves, krotali, tom tomovi, trijangl, guiro, daire, doboš i glokenšpil.

„Hindemitovu i Britnovu kompoziciju izvodimo premijerno, a Ščedrinova kompozicija predstavlja genijalnu kombinaciju muzike Bizea. Uz puno različitih palica u rukama okretnih perkusionista, ovo delo će biti atraktivno ne samo za slušanje, već i za gledanje“, zaključio je istaknuti šef-dirigent.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.