U trendu

Džek Dimič obradovao publiku sa monodramom “Oj, živote”

BEOGRAD – Proslavljeni glumac Željko Dimić ili pod umetničkim imenom u Holivudu – Džek Dimič, večeras je gostovao sa svojom monodramom „Oj, živote“ Josipa Pejakovića na atraktivnoj sceni pod otvorenim nebom pozorišta „Teatrijum“, u Kapetan Mišinom zdanju u Beogradu.

Ovo je snažna tragikomična i crnohumorna dramska priča o anti-junaku, koji dobrovoljno odlazi u Foču na služenje kazne umesto svog mlađeg brata, jer je prihvatio krivicu za teško ubistvo sa predumišljajem.

Doduše, i sam protagonista je imao nameru da liši života istog čoveka koji je nastradao, ali se ipak predomislio u poslednjem trenutku, a onda je njegov brat završio slučaj svađe upravo tim zločinom.

Protagonista ove monodrame na donekle komičan, mada dobrim delom na ozbiljan način pripoveda tu svoju životnu muku i veoma emotivno iznova proživljava sve što se dešavalo tokom boravka između četiri zida, a još i vesti spolja utiču na njegovo psihološko i duševno stanje.

Specifičnim bosanskim dijalektom Jack Dimić veoma energično, dinamično, sa puno žara i strasti vodi publiku kroz skoro jednočasovno intimno putovanje, kao kroz crnu hroniku ili dokumentarni zapis svoje sudbine. Ipak, na svu sreću, sam komad ima srećan kraj kroz gustu prašumu nemilih događaja koji se provlače kroz njegov nastradali i propušteni život.

Od ovakve osnove bi bilo zanimljivo možda napisati i scenario za TV seriju ili film, jer svi likovi koje Dimić interpretira imaju potencijala da se razviju u nešto mnogo veće i sadržajnije.

Publika je na otvorenoj sceni “Teatrijuma” nekoliko minuta aplaudirala i vraćala glumca na bis, što je on veoma emotivno prihvatio i bio jako zahvalan, skoro sa suzama u očima.

Kako je nekoliko dana ranije u intervjuu agenciji Tanjug izjavio, veoma se radovao ponovnom susretu uživo sa beogradskom publikom, da se konačno predstavi u ovo teško doba pandemije.

Osim u prestonici, monodrama prema uverljivom tekstu Josipa Pejakovića će ovog leta gostovati i u Novom Sadu, Pirotu, kao i rodnom gradu proslavljenog glumca – Bosanskoj Dubici.

Predstava je do sada igrana u Los Anđelesu, Čikagu, Njujorku, a u junu 2019. godine i premijerno u Beogradu na sceni kluba “Polet”, kao i u Kulturnom centru Grad.

Izvođenje ove bolne monodrame imala je i humanitarni karakter, što je glumcu posebno zadovoljstvo da pomogne uvek kad može svima kojima je pomoć neophodna, tako da će sav prihod od karata biti uplaćen Solidarnoj kuhinji.

Žejko ili Džek Dimić trenutno je u Srbiji zbog snimanja domaćih TV serija “Klan” i “Dinastija”, a prethodnih sezona ga je publika gledala i u serijalima “Vojna akademija”, “Urgentni centar”, “12 reči”, “Državni službenik” i u američkoj SF seriji “Predstraža”, snimanoj kod nas.

U Holivudu je gostovao u mnogim popularnim TV serijama koje prati redovno i domaća publika – “Mesto zločina”, “Red i zakon”, “Crna lista”, “Kastl”, “Elementary”, “Plave krvi” i druge.

Izvođenju komada prisustvovao je i osnivač ovog pozorišta na otvorenom u dvorištu Rektorata Univerziteta – glumac Tihomir Tika Stanić, kao pravi domaćin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.