U trendu

Džez festival u Valjevu počinje večeras onlajn

VALJEVO – Džez festival Valjevo pod sloganom “Jaž vakcina”, prvi put u onlajn formatu biće realizovan od večeras u 21h premijerom dokumentarnog filma “Bravo, majstore!”, posvećenog nedavno preminulom dr Voji Milutinoviću, dečijem hirurgu i muzičaru iz Valjeva, javili su organizatori muzičke smotre.

Festival u svom 36. izdanju bez publike trajaće do 29. decembra i emitovaće koncerte i specijalizovane emisije namenjene ljubiteljima dobre muzike i pravog džeza, a kompletan program će biti besplatan i prikazan premijerno na YouTube kanalu festivala “ValjevoJažFest” tokom navedenog perioda.

Druge festivalske večeri, odnosnosutradan, publika će moći da gleda koncert čuvenog džez saksofoniste i kompozitora Jovana Maljokovića, rodom upravo iz Valjeva, koji će uz svoj “Balkan Salsa bend” izvesti premijerno numere sa svog novog albuma “Reka života”.

Maljoković je nedavno uz nekoliko svojih džez kolega zatvorio 36. Beogradski džez festival u Velikoj sali Doma omladine, uz velike ovacije.

Naredne večeri, 27.12. u okviru promocije novog albuma, nastupiće jedan od vodećih makedonskih džez gitarista i kompozitora Sašo Popovski.

Album regionalnog muzičara “Fallen Land” na atraktivan način predstavlja podžanr i pravac Balkan Soul, a uz Popovskog će nastupiti Ivan Bejkov (kontrabas) i Viktor Filipovski (bubnjevi).

Pretposlednje večeri 28. decembranastupiće izraelska zvezda u usponu čarobnog glasa Tula u pratnji benda Shalosh.

Rođena u Tel Avivu u mešovitoj jemensko-poljskoj porodici, a odrasla je na Bliskom istoku, što joj je pomoglo u karijeri za usavršavanje u muzičkom izrazu i na konceretima.

U svom stilu kombinuje žanrove soula, džeza, mediteranskog folka i world music scene.

Zatvaranje festivala 29. decembra u 21 sat biće u znaku studenata Jaž odseka Muzičke Akademije.

Uz podrškubivših i sadašnjih učenika Valjevske Gimnazije, Aleksandra Cvejića, Petra Ninića i Dragutina Čulića, muzički projekat će sprovesti gledaoce kroz terapiju izloženosti kvalitetnoj muzici u emisiji “Bolje sprečiti nego lečiti”.

Prijavom na YouTube kanal “ValjevoJažFest” publika možebesplatno pogledati sve koncerte i emisije u okviru programa ovogodišnje manifestacije.

Festival u Valjevu jedini je džez festival koji je u kontinuitetu održavan svake godine od osnivanja gde je nastupilo više od 1.200 muzičara i više od stotinu bendova iz zemlje i inostranstva.

Smotra se realizuje uz podršku Ministarstva za Kulturu i informisanje Republike Srbije i Grada Valjeva, u organizaciji Centra za kulturu Valjevo, pod čijim krovom se uvek i održavaju koncerti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.