U trendu

Edicija „Srbija 1914-1918“ – knjige istine, bola i ponosa

BEOGRAD – U Galeriji Radio-televizije Srbije danas je održan okrugli sto „Knjige istine, bola i ponosa“, posvećen ediciji „Srbija 1914-1918“ koju čini 60 knjiga u izdanju RTS-a i „Prometeja“.

Direktor Instituta za savremenu istoriju, recezent poslednja dva kola edicije dr Momčilo Pavlović rekao je da je „Srbija 1914-1918“ „mali kolektivni istorijski izveštaj o epohalnom događaju, kulturna misija za kolektivno pamćenje i protiv zaborava kome smo skloni“.

On je naveo da je od 1945. do 1960. objavljeno 26 knjiga o Prvom svetskom ratu, od 1961. do 1970. – 59, a od 2011. do danas 566 knjiga, pri čemu najviše 2014. godine – 198, a ove godine samo 73.

Pavlović je rekao da se među 60 knjiga u izdanju RTS-a i „Prometeja“ nalaze neke zaboravljene, koje su ponovo pred čitaocima, zatim novija istraživanja, prevodi nemačkih, francuskih, engleskih, italijanskih, grčkih, rumunskih i mađarskih izdanja, koja pokazuju kako su Srbiju i srpski narod videli i vide drugi.

Direktor Instituta sa savremenu istoriju dr Mile Bjelajac kazao je da edicija pokazuje „kako nas drugi vide i gde smo mi“ kada su u pitanju teme vezane za Veliki rat i da objavljene knjige doprinose nastavku dijaloga sa svetom, posebno izdvojivši „Crnu knjigu patnje Srba Bosne i Hercegovine“ Vladimira Ćorovića koja je uticala da se nekada odbacivani argumenti srpskih istoričara prihvate.

I direktor Balkanološkog instituta dr Vojislav Pavlović, autor knjige „Od Srbije ka Jugoslaviji. Francuska i stvaranje Jugoslavije“ iz petog kola, slaže se sa kolegama da edicija pokazuje kako su naše pretke videli savremenici, kako smo sami sebe videli, a kako su nas drugi videli i upitao je zašto ovaj izdavački poduhvat nije nacionalni projekat.

Docent Univerziteta u Beogradu dr Miloš Ković smatra da je edicija „Srbija 1914-1918“ dala veliki doprinos temi stradanja civila u Prvom svetskom ratu i pomenuo knjigu „Dželatov smešak“ Antona Holcera koji pokazuje da je to bio genocid i smišljeno uništavanje srpskog naroda čega ni istoriografija ni šira javnost nisu bili svesni.

Docent na Univerzitetu u Banjaluci dr Borivoje Milošević kaže da Srbi u BiH „imaju više crnih knjiga u 20. veku“ i da neke još nisu napisane i da Holcerova knjiga upravo pokazuje da zločini nad Srbima nisu bili pojedinačni incidenti ni slučajnosti, već rezultat i plod državne politike i rada vrhovnih komandi Austrougarske, Nemačke, Bugarske.

On je citirao jednu nepismenu staricu koja se, na železničkoj stanici u Banjaluci krajem 1918. godine, kada je ugledala prvog srpskog vojnika, okrenula i okupljenima rekla: „Deco, danas smo konačno ustali iz mrtvih“ i najavio da će u Republici Srpskoj 21. novembar i 100 godina od ulaska prvog srpskog vojnika u najveći grad RS biti obeleženo nizom orkuglih stolova i izložbi.

Među knjigama u ediciji „Srbija 1914-1918“ nalaze se i knjige o Srbima prečanima u Velikom ratu, a redovni profesor Univerziteta u Novom Sadu dr Dejan Mikavica kaže da su nastojali da kompletno obuhvate njihovu ulogu i doprinos oslobođenju.

Redovni profesor Univerziteta u Beču dr Gordana Marković Ilić se uključila putem skajpa i primetila da se težište interesovanja za Prvi svetski rat sve više pomera od ratnih dejstava ka sociološkim, kulturološkim fenomenima i privatnosti i da je pokrenula lavina decenijama zapostavljenih tema za koje su u Austriji zainteresovana i naučna i šira javnost.

Odgovorni urednik RTS izdavaštva Dragan Inđić je najavio da sutra u štampu ulazi 61. knjiga – „Sarajevo Rewind“ Erika Gobetija koji će doći na Beogradski sajam knjiga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar