U trendu

Egzit: Festival dosad doneo privredi preko 200 miliona evra

NOVI SAD – Festival Egzit saopštio je danas da je celokupan dosadašnji doprinos te muzičke manifestacije domaćoj privredi prešao 200 miliona evra, zahvaljujući nekim od presudnih parametara, kao što su većinska inostrana poseta i visoka potrošnja.

Egzit je saopštio da je istraživanje koje TIM centar iz Novog Sada sprovodi svake godine za vreme festivala ovog leta pokazalo da je festival „na proslavi svoje dve decenije doneo novih 18,8 miliona evra turističkoj privredi Novog Sada i Srbije“.

„Od osnivanja do danas, domaća privreda ostvarila je preko 200 miliona evra ekonomske koristi od Egzita, dok se na navedeni iznos može dodati i nekoliko puta veća vrednost međunarodne promocije grada i cele države“, tvrdi festival.

Kako je navedeno, proteklo izdanje festivala imalo je 61 odsto inostranih posetilaca, čime je izjednačen rekord sa 2009. godinom, a publika iz zapadne Evrope sa 23,5 odsto je preuzela primat u odnosu na posetioce iz istočne Evrope sa 10,6 odsto i drugih kontinenata 8,1 odsto.

„Tokom četiri dana kroz festivalske kapije prošlo je više od 180.000 posetilaca iz 70 zemalja sveta, pri čemu ih je najviše stiglo iz Francuske, Nemačke, Mađarske, Turske, SAD, Italije, kao i iz zemalja regiona. Zanimljivo je da je došlo do porasta posetilaca iz Francuske od gotovo 1.000 odsto, te da ih je bilo oko 2.000, čime su preuzeli primat od posetilaca iz Velike Britanije, kojih je ove godine bilo manje zbog restrikcija u putovanjima“, kaže se u saopštenju.

Iz Egzita ističu da je kao i prethodnih godina, preko 90 odsto posetilaca u Novi Sad došlo isključivo zbog festivala, dok je čak 97 odsto posetilaca odgovorilo da im se utisak o gradu popravio (47.8 odsto) ili ostao isti (48.5 odsto), što je „dokaz direktnog uticaja Egzita na imidž i turizam destinacije Novog Sada i Srbije“.

„Celokupan festival ocenjen je rekordno visokom ocenom od 4,53. Publika je davala ocene za čak deset aspekata organizacije, od bina, programa i organizacije ulaza (sa kovid merama) do čistoće, kešles sistema, ponude pića, hrane i zabavnih sadržaja, kao i regulisanja gužvi i signalizacije. Zanimljivo je da su inostrani posetioci Egzit ocenili sa čak 4,83 od maksimalnih pet“, saopštio je festival.

Kako je navedeno, posetioci Egzita su u Novom Sadu i Srbiji prosečno trošili 451 evro, u odnosu na 420 evra 2019. godine, a najviše su izdvajali gosti sa drugih kontinenata, u proseku 755 evra, što je porast od 150 evra u odnosu na 2019., a odmah za njima i gosti iz Zapadne Evrope sa oko 679 evra po osobi.

Istraživanje koje je TIM centar obavio na reprezentativnom uzorku od 1.162 posetilaca Egzita sa kupljenom ulaznicom, tokom njegovog trajanja, pokazuje da se u odnosu na prethodne festivale, nastavio trend rasta iznajmljivanja privatnih stanova, odnosno 46 odsto od ukupnog broja svih vrsta smeštaja, što je skok za skoro 10 odsto.

Prosek godina anketiranih iznosi 26,1, visokoobrazovani su činili 80 odsto publike, a 58 odsto je zaposleno. Više od polovine ispitanika Egzit su posetili prvi put, pri čemu je više od 70 odsto premijernih dolazaka inostranih posetilaca, kaže se u saopštenju.

„Deo ankete posvećen je i gorućoj temi izuzetno negativnog uticaja pandemije na mentalno zdravlje mladih ljudi. Na pitanje ‘Kako dolazak na Egzit utiče na tvoje mentalno zdravlje?’ čak 82 odsto ispitanika se izjasnilo pozitivnim odgovorom“, saopštio je festival.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.