U trendu

Ejdus: Predstava Aleksija Rajčić je intimni spektakl

BEOGRAD – Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je glumica Vanja Ejdus koja je govorila o nedavno premijerno izvedenoj predstavi „Uspavanki za Aleksiju Rajčić“ u Narodnom pozorištu.

Ejdus je istakla da je zanimljivo da je mladi muškarac Đorđe Kosić napisao teks „jako stilizovan, u stihu“ , za koji je pre dve godine dobio nagradu za originalni dramski tekst na „Sterijinom pozorju“.

„Tema je zlostavljanje žena u patrijahalnom društvu, odnos žene u muškom svetu. Vrlo često se kroz komad pominju čekanja . Čekam boljitak, dete, sreću, kraj svog veka, svog čoveka…“, navela je Ejdus.

Prema njenim rečima, komad je inspirisan knjigom koju je u 19 veku napisao izvesni Milutin A. Popović o kome ne postoji nijedan podatak i uopšte se ne zna ko je to bio.

„Sumnjamo, pošto su to ispovesti zatvorenica iz požarevačkog zatvora iz 19 veka, da je to verovatno bila neka žena, upraviteljka, čuvarka koja je skupljala ispovesti žen koje su završile u zatvoru“, rekao je glumica.

Ejdus je ocenila da je „ta knjiga neverovatan dokument o polužaju žena u tom vremenu“, koje su „počinile zločine da bi se oslobodile torture i nisu imali drugi izlaz“.

„Aleksija Rajčić nije istorijski lik. Ona je delo piščeve fikcije. Može da se zove bilo kako i Milojka i Persa. Na prvi pogled je nezapamtljivo ime ali u stvari naša ideja je da može biti bilo ko“, navela je glumica.

Predstava je kombinacija drame i muzike pošto je reditelj Jug Đorđević osetio da je za tejst u stihu potrebna muzika, koju je napisala Nevena Glušica, istakla je Ejdus.

„Aleksija prepričava događaj ali ga povremeno i odigra. Ima i blagog humora i emotivnosti. Koji je ovo žanr? Nikad nisam gledala tako nešto. I onda smo smislili da se zove ‘intimni spektakl'“, rekla je Ejdus.

Prema njenim rečima, oseća se naše podneblje kroz muziku koja je stilizovani etno zvuk, a predstava pored toga što bi mogla biti zanimljiva strancima zbog sveprisutne teme, „trebalo bi da se igra po Srbiji i da dođe do ljudi koji ćute o tom problemu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar