U trendu

Ekshumacija Salvadora Dalija 20. jula

Sudija u Madridu, zadužen za ekshumaciju tela Salvadora Dalija radi provere očinstva u jednom slučaju, naložio je ekshumaciju 20. jula, naveli su sudski izvori. Na tu odluku moguća je žalba što bi moglo da spreči ekshumaciju, ali je portparol fondacije Salvadora Dalija naveo da je ona dobila sudski dokument u kojem se navodi da će to ipak biti 20. jula.

Sud je već uzeo uzorak DNK Pilar Abel (61) koja godinama tvrdi da je njen biološki otac Dali, umetnik nadrealizma koji je umro pre 28 godina.

Ukoliko bi se utvrdilo da joj je Dali bio otac, Pilar Abel bi mogla da pokrene proceduru da postane njegova naslednica.

Dali je bio u braku sa Galom Elijar Dali, bivšom suprugom francuskog pesnika Pola Elijara, a nije imao dece, pa je njegovo bogatstvo nasledila fondacija koja nosi umetnikovo ime.

Salvador Dali (1904–1989), posle bogatog, burnog i ekstravagantnog života svoje poslednje godine proveo je u Heroni.

Po mnogim kritičarima bio je majstor nadrealizma i jedan od najznačajnijih umetnika 20. veka. Bavio se slikanjem, pisanjem, vajanjem, scenografijom i glumom.

Umetnik je čitavog života verovao u svoju posebnost. Jedni su ga smatrali genijem, dok su drugi govorili o njemu kao poremećenom egocentriku, čija su dela bezvredna.

Mada su ga španski likovni kritičari uvek smatrali za nadobudnog i netalentovanog šarlatana, popularnost i prodajna cena njegovih dela neprestano su rasli. Danas kolekcionari plaćaju milione dolara za Dalijevu sliku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.