Elizabeta II posetila izložbu o svojoj čukunbaki Viktoriji

LONDON – Britanska kraljica Elizabeta posetila je danas izložbu posvećenu njenoj čukunbaki kraljici Viktoriji, za koju je korišćena najsavremenija tehnologija da bi se Bakingemska palata prikazala onako kako je izgledala u 19. veku.

Posetioci izložbe će videti projekcije i iluzije koje pokazuju jarke boje unutrašnjosti palate kakva je bila pre nego što ju je Viktorijin najstariji sin Edvard VII preuredio pretežno u belo i zlatno, prenosi Rojters.

Oni će takođe videti Viktorijinu majčinsku stranu, jer će biti izloženi i kovčežić sa zubima njene dece kao i beli mermerni odlivci nekih njihovih udova.

„Koristili smo najmoderniju tehnologiju koja je dostupna danas da bismo stvorili novi oblik pripovedanja“, rekla je dr Amanda Forman, jedna od kustosa izložbe.

Na izložbi koja obeležava 200. godišnjicu Viktorijinog rođenja, takođe će se naći i njen tron, balska haljina i slike naslikane vodenim bojicama.

Kraljica Viktorija je na presto stupila sa 18. godina, a vladala je Velikom Britanijom od 1837. do svoje smrti 1901. godine.

Bila je monarh koji je najduže vladao sve do 2015. godine kada ju je Elizabeta (93) nadmašila.

Izložba u Bakingemskoj palati otvara se u subotu i traje do kraja septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.