U trendu

Ervin Vurm za Tanjug: Povezan sam sa umetnicima izJugoslavije

BEOGRAD, 1. juna (tanjug) – Rektorka Univerziteta umetnosti u Beogradu uručila je danas počasni doktorat austrijskom umetniku Ervinu Vurmu čija je retrospektivna izložba „Jedan minut zauvek“ u toku u Muzeju savremene umetnosti (MSUB).

Vurm je tek deseti dobitnik te počasne akademske titule u višedecenijskoj istoriji Univerziteta umetnosti, koja mu je u Rektoratu UU dodeljena zbog izuzetne međunarodne reputacije i doprinosa likovnim umetnostima.

U obrazloženju Fakulteta likovnih umetnosti (FLU), koji je predložio dodelu počasnog doktorata Vurmu, istaknuto je da je reč o umetniku koji „ima izuzetnu međunarodnu reputaciju“ i koji je „dao doprinos likovnim umetnostima koji se, između ostalog, ogleda u inovativnim pristupima skulpturi“.

„U tom smislu ovo priznanje mi znači mnogo. presrećan sam što svoj rad imam prilike da prikažem u čitavom svetu. Čini me zadovoljnim i što sam u prilici da se povežem sa različitim umetnicima i umetničkim delima. Naročito sa umetnicima i njihovim delima iz Jugoslavije šesdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka“ kazao je Vurm.

Kako kaže umetnost je od samog početka civilizacije zloupotrebljavana.

Različite religije i političke strukture trudile su se da zloupotrebe umetnost. Meni je važno da kroz svoj rad pošaljem poruku da umetnost mora da bude slobodna“

Za njegovu retrospektivnu uzložbu koja traje u Beogradu izradio je seriju performativnih skulptura u glini prema motivima građevina jugoslovenskog modernističkog nasleđa.

„To je svakako omaž Beogradu. Ima sličnih primera svuda po svetu gde je arhitektonsko nasleđe velika inspiracija umetnicima“ kazao je Vurm i dodao da je sada pred njim odmor u kojem će možda pronaći novu inspiraciju za nove radove“ rekao je Vurm.

Na izložbi „Jedan minut zauvek“ u MSUB-u, koja je prva samostalna izložba tog umetnika u Srbiji i njegova prva velika izložba na Balkanu, pikazan je kompleksan Vurmov stvaralački opus od 90-ih godina XX veka do danas.

Pored Jednominutnih skulptura (One Minute Sculptures) na izložbi su predstavljeni i drugi ikonični radovi autora kao što su „Uzana kuća“ (Narrow House), „Debeli automobil“ (Fat Car) „Debela kuća“ (Fat House), apstraktne i performativne skulpture, kao i prateći mediji u kojima kontinuirano radi i koji čine neizostavan deo njegovog umetničkog rečnika, kao što su fotografije,video-radovi, performansi, crteži i slike, te radovi iz nove produkcije.

Univerzitet umetnosti u Beogradu, inače, u svojoj 65 godina dugoj istoriji dodelio je zvanje počasnog doktora samo devet puta, što svedoči, kako je istaknuto u saopštenju, o ekskluzivnosti i visokim standardima kojima se vodi prilikom dodele tog zvanja.

Dosadašnji laureati ostvarili su vrhunska dostignuća u svojim profesijama i važe za neke od najeminentnijih umetnika čiji se rad prepoznaje širom sveta, a to su: kompozitor Kšištof Penderecki (1985), likovni umetnik Janis Kunelis (2005), dirigent Zubin Mehta (2005), višemedijski umetnik i kompozitor Vladan Radovanović (2007), arhitekta Boris Podreka (2008), performans i konceptualna umetnica Marina Abramović (2008), filmski reditelj Dušan Makavejev (2018), scenograf Miodrag Tabački (2018) i pijanista Eugen Inđić (2019).

Izložba „Jedan minut zauvek“ otvorena je na svih pet nivoa MSUB do 9. avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar