U trendu

Etnografski muzej obeležava 120 godina postojanja

BEOGRAD – Etnografski muzej će nizom manifestacija obeležiti 120 godina svog postojanja, a posetioci Studentskog parka će već od sutra moći da vide izložbenu postavku „Izložba o izložbama“ posvećenu istorijatu ove važne ustanove kulture.

Autori izložbe su Svetlana Mitrović, Teodora Bat i Ana Novaković.

Korišćenjem odabranih plakata izložbi koje su obeležile dug rad Etnografskog muzeja, posetilac će biti upoznat s različitim periodima rada Muzeja uslovljenim društvenim kontekstom i kulturnom politikom zemlje, saopšteno je iz ove ustanove.

Prikazani sadržaj je raspoređen u nekoliko celina koje čine: Stalne izložbe, Izložbe po dekadama, Jugoslovenstvo, Izložbe posvećene darodavcima, Gostovanja Etnografskog muzeja i gostujuće izložbe u Etnografskom muzeju.

Ovom izložbom Etnografski muzej počinje program pod nazivom „120 dana za 120 godina“ kojim obeležava svoju godišnjicu.

U sledećih 120 dana biće prikazano 120 lica Muzeja. Publika će biti upoznata s najrazličitijim oblastima muzejskog rada.

U planu su četiri nove izložbe, biće priređeni koncerti, predavanja na temu istorijata Muzeja i zgrade u kojoj se Muzej nalazi.

Svakodnevno će na društvenim mrežama biti objavljene priče o Muzeju iz Muzeja – o muzejskim zbirkama i predmetima, a biće održan i Međunarodni festival etnološkog filma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.