U trendu

Euripid/Danilo Kiš „Elektra“ beogradsko Narodno pozoriošte

POŽAREVAC, 6. septembar (Tamjug) – Euripidova dramu “ Elektra“ u novoj verziji koju je napisao Danilo Kiš, a u izvođenju Beogradskog narodnog pozorišta, četvrta je predstava u okviru takmičarskog programa prvog teatarskog Viminacijum festa, saopštio je selektor festivala Mihajlo Nestorović.

Predstavu, koja će biti izvedena u petak, 7. septembra, u zavisnosti od vremena u Amfiteatru Arheološkog parka Viminacijum ili u sali Centra za kulturu Požarevca, kako je obrazložio Nestorović, odabrao je zbog režije Ive Milošević i veoma uspešne glume mlade glumačke postave

Prema rečima Nestorovića, inače direktora somborskog teatra, „MIloševićeva je u poslednje vreme najnagrađivanija rediteljkja i njena ‘Elektra’ isoko jetetizovana predstava i veoma je specifična, ne samo po konceptu rediteljke već i po načinu glume mlade ekipe koju predvodi Nada Šgrin s Markom Janketićem“.

„Oni glume bez patosa, bez prenaglašenih izraza,bez lažnih osećanja i cepanja emocija „, ocenio je Nestorović i dodao da „rediteljka izbegava brutalne scene ubistava kojima obiluje Kišova verzija ‘Elektre’, već su ta ubistva stilizovana bez krvi, vriske i cike“.

Za selektora je bilo presudno da odabere ovu verziju „Elektre“, jer ona „nije rekonstrukcija grčke tragedije ali poseduje sve što nosi sa sobom klasična tragedija na jedan suptilan, nenametljiv način“.

U predstavi igra premijerna podela u kojoj su, pored Nade Šagrin i Marka Janketića, i Pavle Jerinić kao Pilad, Aleksandar Đurica u ulozi zidara, Branko Jerinić kao Strofije, Darko Tomović je Egist, dok je Dušanka Stojanović Glid Agamnemovova supruga Klitemnestra .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.