U trendu

Evropa Nostra: Učiniti više za zaštitu kulturnog nasleđa

BEOGRAD – Povodom Svetskog dana kulturnog nasleđa koji se danas obeležava organizacija Evropa Nostra Srbija apelovala je na nadležne institucije, ustanove nasleđa i javnost da ulože znatno veći napor kako bi se obezbedila sistemska zaštita i adekvatno korišćenje kulturnog nasleđa.

„Podsećamo da smo u oblasti kulturnog nasleđa previše često bili suočeni sa procesima koji su potpuno zanemarili javni interes i podredili ga ličnim interesima. Posebno govorimo o projektima koji ugrožavaju kulturno-istorijsko nasleđe i ekološke, prirodne i druge vrednosti u Srbiji“, navodi se u saopštenju Evropa Nostra Srbija.

Iz te organizacije navode da su protiv svih procesa koji uvode lažne vrednosti, novih nacionalnih i verskih identiteta neutemeljenih na prošlosti i tradiciji, simulaciji prošlosti, površnoj interpretaciji nasleđa i tradicionalnih vrednosti.

U prilog tome, kako ističu, govore i brojni primeri promena urbane toponimije u starim gradskim jezgrima, „obeležavanje prostora javnim spomenicima neadekvatnog volumena ili umetničkog kvaliteta“, promene prepoznatljivih urbanih silueta i neodgovorna komercijalizacija nasleđa i urbanih ili turističkih prostora.

„Na dan kada se u svetu obeležava Dan kulturnog nasleđa i u iščekivanju da se konstituišu političke institucije u Republici Srbiji i glavnom gradu, apelujemo da se aktivno promoviše otvorena komunikacija sa građanima, organizacijama civilnog društva i stručnom javnošću. To uključuje i istinsko i transparentno organizovanje javnih rasprava, posebno onda kada se procesi u praksi događaju veoma brzo, bez mogućnosti kvalitetnog institucionalnog i stručnog sagledavanja njihovih posledica“, dodaje se u saopštenju.
Iz Evrope Nostra Srbija još ističu da posebno zahtevaju da se obustave sve procedure oko urbanističkih projekata, građevinskih dozvola i dozvola za rušenje, za urbane delove Beograda i drugih gradova u Srbiji koji su bili pod prethodnom zaštitom, dok se ne proglasi njihova trajna zaštita ili dok se zaštita ne obezbedi odgovarajućim planskim ili urbanističkim aktima, usvojenim na valjan i demokratski način.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.