U trendu

Evropski pokret u Srbiji obeležava Dan Evrope u Beogradu

BEOGRAD – Evropski pokret u Srbiji obeležava Dan Evrope na Cvetnom trgu u Beogradu, nizom programa pod antiratnim sloganom „Čovek čoveku treba da je čovek – stop nečoveštvu“, iskazujući oštar protest zbog rata Ukrajini i poštovanje prema stradalima u razaranjima u toj zemlji.

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić rekla je Tanjugu da ta organizacija već 30 god afirmiše vrednosti EU širom Srbije.

„Takav je slučaj i danas. Naši aktivisti su izašli na ulice u gradovima širom Srbije. U toku je i trodnevna konferencija posvećena proširivanju EU, koja se završava sutra. Na toj konferenciji mi pokušavamo da donesemo rešenja kako bi što je brže moguće postali punopravni članovi EU“, rekla je Minić.

Na početku proslave okupljeni su mogli da vide uživo uključenja iz Leskovca, Valjeva, Kraljeva, Kruševca, Sremske Mitrovice i Novog Sada, u kojima su mladi aktivisti sprovodili uličnu akciju sa ciljem promovisanja evropskih vrednosti kroz komunikaciju sa građanima i prolaznicima.

Najavljen je pozorišni igrokaz mlade grupe iz Vranja „Naš svet, naša pravila“, evropski razgovori na otvorenom, uz učešće srpsko-portugalskog pisca Dejana Tijaga Stankovića, zatim mini koncert romske vokalne grupe GRUBB (Gypsy Roma Urban Balkan Beats), kao i dodela nagrade „Doprinos godine Evropi“.

Biće prikazani i video spotovi iz kampanje Međunarodnog evropskog pokreta, a program se završava prikazivanjem britanskog filma „Supernova“ iz 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.