U trendu

Fajks: Žene u kinematografiji u fokusu dana sutrijskog filma

BEOGRAD – Dani austrijskog filma biće održani od 23. do 27. septembra 2021. u Dvorani Kulturnog centra Beograda i Jugoslovenskoj kinoteci, a direktor Austrijskog kulturnog foruma Adrijan Fajks koji je organizator festivala za Tanjug kaže da su u fokusu oba programa ove filmske smotre žene u kinematografiji – ispred i iza kamere, na velikom platnu i kroz teme koje nazivamo „ženskim“.

Fajks je kazao da je za njega velika čast što za 20. rođendan Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu ima priliku da govori o reviji austrijskog filma u Srbiji.

„Slogan ovogodišnjeg festivala je ‘Velika očekivanja’, a selektorka programa je filmska autorka, dramaturškinja i scenaristkinja Staša Bajac. Reč je o savremenoj austrijskoj produkciji koju ćemo predstaviti publici u Srbiji“ kazao je Fajks.

Prema njegovim rečima posbnu pažnju publike će privući film „Tlo pod mojim nogama“ na otvaranju festivala 23. septembra u DKC-u.

„Film je doživeo veliki internacionalni uspeh i prikazan je na Berlinalu. Govori o očekivanjima žena u modernom dobu, ali i o pitanju mentalnih bolesti“ kazao je Fajks.

U okviru programa festivala biće predstavljeno osam dugometražnih igranih ostvarenja iz austrijske savremene produkcije i pet filmova značajnih za istoriju kinematografije ove zemlje.

Osim ostvarenja „Tlo pod mojim nogama“ biće prikazani filmovi „Ostajemo još malo“ „Mali Džo“ Džesike Hausner, „Stiks“, „Hvala na bombardovanju“ Barbare Eder „Ja, životinja“ „Kraljica Cigana“ Huseina Tabaka i „Koliba“.

Svi filmovi iz ove selekcije biće prikazani u Kulturnom centru Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.