U trendu

FCS: Između ostalih podržani filmovi „Južni vetar 3“ i „Ribar i balerina“

BEOGRAD – Ministarstvo kulture Srbije donelo je rešenje o dodeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata u domaćoj kinematografiji za 2022. godinu u više kategorija, saopštio je danas Filmski centar Srbije (FCS).

Komisija FCS-a Marko Jocić, Dušan Jovović, Marko Krstić, Kosta Peševski i Nenad Pavlović odlučio je da od prijavljena 23 projekta podrži sufinansiranje proizvodnje četiri dugometražna igrana filma.

Podržani su „Kuća“ rediteljke Tanje Brzaković i producentske kuće Talas Film, „Južni vetar 3“ Miloša Avramovića i „Režima“, „Ribar i balerina“ Lazara Ristovskog i „Zilion filma“, i „Ja li grmi Ja l’ se zemlja trese?“ Siniše Cvetića i Košutnjak filma.

Na konkursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih dokumentarnih filmova odlučivala je Komisija FCS-a u sastavu Miloš Škundrić, Čarna Radoičić, Nenad Pirnat, Nikola Lorencin i Feti Dautović, između 14 prijavljenih projekata.

Podržani su „A šta sad, a šta sad?“ reditelja Borisa Mitića i produkcije Dribling pikčers, „Jagode i pepeo“ Gabrijele Nikolić i Servia filma – Miloš Ljubomirović PR, „Za milion godina“ Gregora Zupanca i produkcije Gregor Zupanc – PR Filmska i TV produkcija.

Tu si i „Na početku beše kamera“ Bojana Vuka Kosovčevića i Nama filma i „Fabrika ne sme da stane“ Marka Nikolića i Talas filma d.o.o.

O sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova za decu i omladinu odlučivali su Milica Tomović, Vladislava Vojnović, Miroslav Mogorović, Stefan Arsenijević i Darko Lungulov, između šest projekata.

Podržani su „Giga pravi more“ po scenariju Strahinje Savića i Filipa Vujoševića u režiji Strahinje Savića, i produkciji Graund, i „Do kraja dana“ po scenariju rediteljke Jelene Maksimović i Ivana Salatića, u produkciji Taurunum filma.

Devet projekata je konkurisalo za Sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija, a odlučivali su Biljana Prvanović, Vuk Ršumović, Kristina Đuković, Čedomir Kolar i Natalija Avramović.

Podržani su dokumentarni filmovi hrvatska „Nešto je jače od mene: Priča o Draženu Petroviću“ reditelja Danila Šerbedžije, u produkcija Living pikčers, grčki „Plavooki dečak“ Tanasisa Neofotistosa i Sense prodakšn, i slovenački „Sve što s tobom nije u redu“ Urše Menart i Talija prodakšna – Dušica Novaković PR.

Tu su i hrvatski dokumentarac „Prije ljeta“ reditelja Danisa Tanovića u produkciji Baš Čelika, hrvatski „Drugi krug“ Josipa Lukića i Non-Alajnd filmsa, severnomakedonski „Čovek protiv jata“ Tamare Kotevske i Filmoskopije – Jordančo Petkovski PR, kao i slovenački „Pank pod komunističkim režimom“ reditelja Andreja Košaka i produkcije Nama film.

Sledi hrvatski kratkometražni animirani film „Porodični portret“ rediteljke Lee Vidaković, u produkciji Biberče prodakšns, kratkometražni igrani film iz Hrvatske „Buleta“ Ivane Marinić Kragić i Set sejl films.

Na konkursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih kratkometražnih igranih filmova
odlučivali su Srđan Dragojević, Đorđe Arambašić, Ivan Jović, Milena Predić i Nedeljko Kovačić između 18 projekta.

Podržani su „Stanica“ reditelja Danila Lučića i producentske kuće Mir medija grup, „Možda posle“ Damjana Radovanovića i karantina i „Generacija“ Đorđa Vojvodića i Biberče prodakšnsa.

O Sufinansiranju proizvodnje domaćih kratkometražnih dokumentarnih filmova odlučivala je Komisija FCS-a u sastavu Miloš Škundrić, Čarna Radoičić, Nenad Pirnat, Nikola Lorencin i Feti Dautović, između deset prijavljenih projekata.

Podržani su „Maksa“ reditelja Gorana Musića i produkcije Centar za gerilski film, „Svačiji bazen“ Milice Drakulić Obrenov i Milica Drakulić – PR Proizvodnja kinematografskih dela, „Rupa“ Danila Stanimirovića i Rezon – Inkubator multimedijalne umetnosti i kreativnih industrija i „Uzlet“ Miljana Gogića i Point prodakšna.

Na konkurs za Finansiranje unapređenja i razvoja filmskih scenarija prijavljeno je 46 projekta, a odlučivali su Ivica Vidanović, Maja Todorović, Srđan Anđelić, Dušan Spasojević i Goran Stanković.

Podržani su igrani filmovi „Tiresijin sin“ autora Mladena Đorđevića, „Sletanje“ Vladimira Petrovića, „Do poslednjeg daha“ Bogdana Zlatića, „Silvija“ Ane Rodić, „Nevidljivi“ Bojana Tasića i „Psi i ostali“ Teodore Marković, kao i dokumentarci „Nećemo o tome“ Ognjena Isailovića i „SKC (Studentski kulturni centar)“ Marije Vukić.

Na konkursu za sufinansiranje razvoja projekata domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova odlučivala je komisija u sastavu Miloš Ivanović, Andrijana Stojković, Igor Turčinović, Mirko Bojović i Zoran Janković, od 19 projekta.

Podržani su dugometražni igrani filmovi „produženi vikend“ rediteljke Katarine Koljević i produkcije Dart filma i videa, „Ćororo“ Dušana Lazarevića i Viktorija filma, „Bljesak“
Natalije Avramović i Art end popkorn, „Društvene nepogode“ Deana Radovanovića i Nulte tačkr i „Konji pevaju“ Luke Papića i Ranč prodakšn – Srđa Vučo PR.

Na konkursu za sufinansiranje razvoja projekata domaćeg dugometražnog animiranog filma prijavljeno je četiri projekta a odlučivali su Mileta Poštić, Predrag Joldić, Ivan Privićević, Miloš Tomić i Nikola Purić.

Podržani su „Kada se Volga ulivala u Savu“ reditelja Nebojše Miljkovića i producentske kuće Talas film, „Branin čudesni forum“ autorke Vere Vlajić i Muvi drama, „Kći žene punog meseca“ Sanje Savić Milosavljević i Prababe.

Komisija FCS-a za Stimulaciju distribucije domaćih filmova u sastavu Nina Latinović, Predrag Bambić, Milan Todorović, Branislav Jević i Ivan Aranđelović, jednoglasno je donela predlog za dodelu sredstava po konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2022 godinu“, kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, Art Vista dobija 2.239.568 dinara, Taramount film 819.644, MCF Megacom Film 505.389 i Fejm solušns 215.399 dinara.

Na konkursu za stimulaciju gledanosti domaćih filmova odlučivali su Nina Latinović, Predrag Bambić, Milan Todorović, Branislav Jević i Ivan Aranđelović, koji su odlučivali „imajući u vidu broj gledalaca koji je ostvario svaki prijavljeni film“.

Kako je navedeno, tu spadaju Le film doo Leskovac i „Bilo jednom u Srbiji“ sa 199.917 dinara, Dis end det prodakšns i „Nečista krv: Greh predaka“ 329.998, Režim doo Beograd i „Južni vetar 2“ 1.689.504, Kobra film doo i „Toma“ 2.858.848, Ognjen Janković i Uglješa Jokić i „Zlatni dečko“ 728.457 i Sense prodakšn „Leto kada sam naučila da letim“ 808.272 dinara.

Na konkursu za stimulaciju učešća domaćih filmova na inostranim festivalima odlučivala je Komisija FCS-a u sastavu Nina Latinović, Predrag Bambić, Milan Todorović, Branislav Jević i Ivan Aranđelović.

„Uzimajući u obzir ukupan budžet po ovom konkursu, komisija je utvrdila da na osnovu bodovne liste festivala, koja čini sastavni deo teksta konkursa, postoji ukupan broj ostvarenih bodova“, kaže se u saopštenju FCS-a.

Kako je navedeno, „u skladu sa tim, a imajući u vidu broj bodova koji je ostvario svaki pojedinačni prijavljeni film, komisija je donela predlog o dodeli sredstava za sledeće prijavljene projekte na konkursu“.

Tu su „Bez” Srđa Vučo i PR – ”Ranč prodakšn sa 952.941 dinara, “Nebesa” Delirijum film 317.647 dinara, “Mir” Lula Barajević PR 635.294 dinara, “Rampart” Ivan Marković PR Nanslafu Films 158.824 dinara, “Strahinja Banović” Art end popkorn 1.230.882 dinara.

Slede “Heroji radničke klase” Agencija ”Altertise” 476.471 dinara, “Linije” Nezavisni filmski centar ”Vorki tim 476.471 dinara, “Koreni” PR Nana 143 i 79.412 dinara i “Prilagođeni” Nezavisni filmski centar Film art – Dejan Petrović 397.059 dinara.

Na konkursu za sufinansiranje distribucije domaćeg dugometražnog igranog filma u Srbiji odlučivali su Dragan Marinković, Andrija Lucić, Jordančo Petkovski, Srđan Bajski i Marko Stanković, koji su utvrdili da je na konkurs pristiglo šest prijava, podnetih od strane tri distributerske kuće.

Odlučili da sa po 600.000 dinara budu podržani filmovi distributera Art vista „Ala je lep ovaj svet“, „Sveta Petka – Krst u pustinji“, „Vera“ i „Komedija na tri sprata“, kao i “Trag divljači” Taramount filma i “Da li ste videli ovu ženu?” Metamorfoza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar