U trendu

„Fejt i Branko“ otvorili Beldoks

festival

BEOGRAD, 10. septembra (Tanjug) – Prikazivanjem ostvarenja „Fejt i Branko“ sinoć je počeo Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks, na kome će do 16. septembra posetioci moći da vide više od 100 filmova i VR/AR sadržaja.

Beldoks su u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije svečano otvorili britanska harmonikašica Fejt Eliot i romski violinista Branko Ristić, protagonisti infimnog filma rediteljke Ketrin Hart koji sniman sedam godina prati njihov brak i kulturološke razlike.

„Gledamo film koji je divan, koji nam govori kako ljubav ne zna za granice. A isto tako i film kao takav ne zna za granice. Putujemo iz Japana u Afriku, u Južnu Ameriku, bez viza i testova“, rekao je prisutnima umetnički direktor Beldoksa Marko Grba Sing.

Direktorka festivala Mara Prohaska Marković je istakla da Beldoks nastavlja da deluje kao „vibrantno čvorište mreže brojnih relacija uvezanh iz potrebe da se stvarnost kritički sagleda, dekodira i kreattvno oblikuje“.

Prema njenim rečima, slogan 14. Beldoksa „Rijaliti ček“ poziva na „urgentnost u prepoznavanju istine o određenoj realnoj životnoj situaciji, otrežnjenje i stvarno suočavanje“.

„Protagonisti i protagonistkinje filmova koje ćemo imati priliku da pogledamo u narednih osam dana, kao i njihovi autori i autorke, nosioci su priča o borbi, pravdi, snovima, potrazi, životu, pripadnosti, samospoznaji, pobedi i ljubavi“, istakla je direktorka festivala.

Prohaska Marković je poručila gledaocima da Beldoks „postoji da bi svako pojedinačno prošao kroz rijaltii ček života oko sebe i samog sebe“.

Prisutne je pozdravio i direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić koji je ocenio da je Beldoks „festival koji je jako bitan za infrastrukturu kinematografije“.

U međunarodnom takmičarskom programu Beldoksa biće prikazano 11 filmova, u okviru domaćeg takmičarskog programa sedam dokumentarnih ostvarenja, a Beldoks uz „Fokus na ukrajinsku dokumentaristiku“ i izbor grčkih dokumentaraca, donosi i i programe „Udarni termin“, „Vatromet“, „Meteori“, „Naslovna strana“, „Profil“ i druge sadržaje.

Kako je najavljeno, programi 14. Beldoksa biće održavani na otvorenom ispred Muzeja Jugoslavije i na terasi Art bioskopa Kolarac, u dvoranama Jugoslovenske kinoteke, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra Beograda, Muzeja savremene umetnosti Beograda i Centra za kulturu Vlada Divljan, u skladu sa merama suzbijanja Covid-19, a postoji mogućnost gledanja filmova onlajn.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.